Ексклюзиви
четвер, 14 січня 2021 15:30

Як їздити в снігопад - 5 порад для автомобілістів

Як їздити в снігопад - 5 порад для автомобілістів
Як безпечно їздити засніженою дорогою Фото: avtopogliad.com.ua

Вчора і сьогодні у центральних областях України йде сніг. Така погода зберігатиметься ще декілька днів. Температура опускається все нижче. Такі погодні умови потребують особливого підходу до водіння автомобіля.

Портал Gazeta.ua пропонує 5 порад, що допоможуть водіям уникнути неприємних ситуацій у негоду.


Рушайте плавно

Після увімкнення 1-ої передачі чи режиму "драйв" не варто тиснути на педаль газу так, як ви це робили на сухій дорозі. Навіть за відсутності морозу різке натискання на акселератор може спровокувати буксування ведучих коліс.
А якщо авто стояло під снігом не перший день і має невисокий кліренс, то є ризик "посадити його на пузо". З кожним різким натисненням на газ, машина закопуватиметься глибше.
Тому варто рушати в натяг. Якщо відчуваєте, що колеса от-от почнуть пробуксовувати, спробуйте рушити із 2-ої передачі. На машинах із автоматичною коробкою варто увімкнути задню передачу. Спробувати трохи здати назад, повернути колеса вбік і виїхати вперед.

Уникайте розгонів

На засніженій дорозі, як і під час ожеледиці, надмірна швидкість може тільки зашкодити. Може бути як секундна проблема із пробуксовуванням на світлофорі, так і труднощі з зупинкою авто.
Варто їхати в натяг з мінімальним натисненням на педаль газу, але достатніми обертами, аби двигун тягнув машину й не глохнув. У міських умовах, де потік автівок сповільнюється, достатньо котитися без натиснення на педаль акселератора - тоді автівку гальмуватиме двигун.

Повертайте поступово

Хоча в засніжену погоду дорожнє покриття не здається таким небезпечним, як в ожеледицю, однаково є ризик заносу машини під час маневрів. Особливо небезпечними є ділянки під мостами, біля зупинок та перед світлофорами. Зазвичай там під снігом утворюється непомітна крига. Це є причиною численних ДТП
Тому слід в снігову погоду мінімально маневрувати в місті, не їздити крайніми правими рядами дороги. Перестроюватися варто ступеневим прийомом, а не повертаючи кермо одним махом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Заряжається за 10 хв. і має запас ходу пів тисячі км - як їде Porsche Taycan

Змініть стиль гальмування

У снігопад чи на засніженій дорозі найпоширенішою помилкою є різке гальмування. Саме воно провокує заноси і зноси автомобіля. Може зробити машину неконтрольованою на деякий час.
Через це слід спочатку застосовувати гальмування двигуном, потім імпульсний прийом гальмування, що емітує АБС. Особливо останнє необхідне для машин, не обладнаних цією системою. Якщо цього для сповільнення недостатньо, варто кілька разів на 2-3 с. сильно затиснути гальма. За необхідності - повторити ще раз. Це дозволить зупинити авто достатньо швидко і не призведе до спрацювання АБС.

Аналізуйте поведінку інших

Слідкувати за рухом і поведінкою водіїв навколо треба завжди. Проте в негоду це особливо необхідно. Адже для багатьох автомобілістів ця зима може бути першою за кермом. Тому вони можуть переоцінити власні можливості.
Слід в такий період збільшити дистанцію до авто попереду, збільшити інтервал до автомобілів з боку. Якщо видно в дзеркало заднього огляду, що автомобіліст позаду тримає мінімальну відстань, бажано злегка кілька разів натиснути на гальма, аби загорілися стоп-сигнали. Це його попередить про дистанцію. Якщо машина попереду час від часу різко прискорюється, краще за нею не їхати, обрати сусідній ряд. Є велика ймовірність, що її водій або не впорається з керуванням, або різко гальмуватиме за пару хвилин.

Зараз ви читаєте новину «Як їздити в снігопад - 5 порад для автомобілістів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 16965
Голосування Як карати п’яних водіїв?
  • Збільшити штраф до 40 тис. грн
  • На рік відправляти на виправні роботи
  • Забирати довічно водійське посвідчення
  • Відновити смертну кару
  • Не карати
  • Читати лекцію про шкоду алкоголю
Переглянути