пʼятниця, 05 лютого 2010 17:37

Генеральний директор "Ніко-Захід" Леся ПАДУЧАК: "Лізинг автомобіля вигідніший за кредит"

Історія лізингу як ефективного способу придбати автомобіль в Україні налічує лише з десяток років. Та попри це за часів, коли банки зупинили автокредитування, українці змушені шукати альтернативу позикам. Що ж таке лізинг та які принципи його роботи в Україні? Про це погодилася розповісти Леся ПАДУЧАК, генеральний директор компанії "Ніко-Захід", офіційного дилера Audi в Західному регіоні.

Лесю Олегівно, що ж таке лізинг?


- Лізинг у перекладі з англійської - "брати в оренду". Ця послуга в Європі та світі досить поширена і є конкурентноспроможною альтернативою кредитам. Лізинг автомобіля - швидкий сучасний спосіб придбання транспортного засобу. Це довгострокова оренда із правом викупу машини наприкінці терміну. Ідея проста: поєднати звичайну оренду із кредитом, щоб створити дещо нове, тобто фінансовий інструмент із найліпшими характеристиками.

Як вважаєте, чим лізинг відрізняється від оренди та кредиту?


- Завдяки лізингу клієнт отримує в користування об"єкт - автомобіль. І по закінченні строку договору машина може перейти у власність клієнта. Лізинг, на відміну від кредиту, передбачає, що до кінця його строку авто належить лізинговій компанії. У техпаспорті саме її буде зазначено як власника транспортного засобу. Покупець користуватиметься машиною на підставі договору фінансового лізингу та довіреності. Перевагою над кредитом є те, що зобов"язання перед лізингодавцем обмежені винятково автомобілем як об"єктом лізингу. І, на відміну від кредиту, банк не може вимагати від вас інших активів, нерухомості, обладнання для погашення неоплаченої позики.

На вашу думку як керівника, які ж переваги отримує клієнт, що купує автомобіль у лізинг?


- Лізинг в окремих випадках вигідніший за кредит. Одна з переваг лізингових програм полягає в тому, що сплату за страхування, реєстраційний збір, внески до Пенсійного фонду та інші платежі, обов"язкові при купівлі машини, можна розтягнути в часі. Ці кошти включають до місячного платежу протягом усього строку фінансування. А витрат на оформлення договорів застави взагалі немає - усі умови щодо забезпечення вже передбачено в самому договорі лізингу. Не потрібно весь час відслідковувати строки закінчення дії страхування та проходження постійних техоглядів - за цим слідкує лізингова компанія.

Лесю Олегівно, як виглядає співпраця клієнта з лізинговою компанією?


- Спільна робота починається із заповнення заявки на отримання фінансування та надання пакета необхідних документів для підтвердження вашої платоспроможності. Їх небагато: копії паспортів, вашого і вашої половини, ідентифікаційний податковий номер, свідоцтво про шлюб, трудова книжка, а також довідка з місця роботи про дохід за останні півроку-рік. Знадобиться також будь-яка інша інформація, яка свідчить про вас як про надійного, платоспроможного й перспективного клієнта, адже в часи економічної нестабільності лізингові компанії приділяють досить багато уваги перевірці фінансових можливостей потенційних клієнтів. Далі - підписання договору й перший платіж. Обов"язковим доповненням до договору лізингу є графік погашення платежів. Зазвичай, такий графік передбачає, що ви щомісяця сплачуєте однакову суму протягом усього терміну дії договору, а це дає вам змогу чітко планувати свої витрати на певний період часу. Омріяний факт прийому-передачі відбувається після того, як компанія оформила всі необхідні документи для експлуатації об"єкта лізингу. Дострокове погашення переважно є можливим, але може передбачати додаткову комісію. Цей нюанс рекомендуємо уточнювати на етапі підписання договору фінансового лізингу.

Щойно ви вжили термін "фінансовий лізинг". Роз"ясніть, будь ласка, його суть.


- Існують фінансовий та оперативний лізинги. Фінансовий - форма кредитної угоди, за якою ви за визначений період часу вносите конкретні платежі в обмін на користування об"єктом лізингу - автомобілем - протягом майже всього строку. У ньому сторони домовляються про можливість придбання об"єкта у власність по закінченні терміну угоди. Тобто механізм дії фінансового лізингу дуже схожий із механізмом дії звичайного кредиту - після виплати суми позики ви стаєте власником автомобіля. Але фінансовий лізинг - це комплексна послуга. Клієнт отримує не лише фінансування на придбання машини, а й страхування цивільної відповідальності та КАСКО. Загалом, усі витрати та труднощі, пов"язані з реєстрацією автомобіля, бере на себе лізингова компанія, а клієнт оплачує їх частинами разом із боргом та відсотками протягом строку дії договору. Графік погашення лізингових платежів, зазвичай, дуже зручний, адже передбачає однаковий розмір щомісячних платежів, що дозволяє успішно планувати свої витрати на місяць або й на рік. Оце і є фінансовий лізинг.

Лесю Олегівно, а як від нього відрізняється оперативний лізинг?


- Оперативний лізинг - це господарська операція, яка більше схожа на договір оренди із правом викупу об"єкта лізингу. Вона чудово пасує підприємствам, тому що дозволяє не тільки вирішити питання щодо оновлення автопарку чи придбання нового обладнання, а й допомагає оптимізувати витрати, зокрема податкові. Окрім того, оперативний лізинг значно поліпшує показники фінансового стану підприємства. А це важливо, якщо ви збираєтеся отримувати банківські кредити.

Які особливості придбання автомобіля Audi в лізинг в автосалоні компанії "НІКО-Захід"?


- Лізинг Audi став можливим завдяки "Порше Лізинг". Клієнт обирає автомобіль та лізингову модель у салоні компанії "Ніко-Захід", офіційного дилера Audi у Львівській області. Заповнює заявку лізингоодержувача, збирає необхідну документацію та передає їх уповноваженому менеджерові. "Порше Лізинг" протягом одного робочого дня приймає рішення щодо можливості фінансування на підставі наданих документів та направляє клієнту чинний договір лізингу разом із запрошенням здійснити авансовий платіж. "Порше Лізинг" уживає всіх заходів, необхідних для передачі клієнтові об"єкта лізингу. Той отримує автомобіль у салоні Audi компанії "Ніко-Захід". Послугою від "Порше Лізинг" ви зможете скористатися також у нашому салоні. Ви обираєте автомобіль, а фахівець підготує пропозицію щодо фінансування та страхування, яка відповідатиме саме вашим потребам.






Леся ПАДУЧАК – генеральний директор групи компаній "НІКО-Захід" та "Захід Моторс". Компанія "НІКО-Захід" є одним з найбільших автомобільних дилерів Західної України. Працює на ринку Львівської області з 2003-го, є дилером автомобільних брендів Mitsubishi Motors та Audi AG.

Компанія "Захід Моторс" – єдиний офіційний дилер Mazda у Львівській області. Працює на автомобільному ринку Львівщини з лютого 2009-го року.

"НІКО-Захід" та "Захід Моторс" входять до групи компаній "НІКО" і є одними з найбільших дилерських підприємств м. Львова за обсягами продажів та обслуговуванням імпортованих автомобілів

audi.lviv.ua


Зараз ви читаєте новину «Генеральний директор "Ніко-Захід" Леся ПАДУЧАК: "Лізинг автомобіля вигідніший за кредит"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 16965
Голосування Як карати п’яних водіїв?
  • Збільшити штраф до 40 тис. грн
  • На рік відправляти на виправні роботи
  • Забирати довічно водійське посвідчення
  • Відновити смертну кару
  • Не карати
  • Читати лекцію про шкоду алкоголю
Переглянути