середа, 23 жовтня 2019 18:56

Експерт пояснив, які зміни в процедурі підготовки водіїв і видачі посвідчень - корисні

Експерт пояснив, які зміни в процедурі підготовки водіїв і видачі посвідчень - корисні
Практический экзамен для получения водительских прав должен длиться не менее 45 мин Фото: ТВА

З 19 жовтня в Україні змінили процедуру підготовки водіїв, видачі їм посвідчень та акредитації автошкіл.

Тепер свідоцтво про закінчення автошколи дійсне не 10, а 2 роки, відповідно до постанови 320 Кабінету міністрів. А складання іспитів можуть знімати або фотографувати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Посвідчення водія можна буде залишати вдома

Водіям більше не потрібно відвідувати жодних курсів з підготовки, перепідготовки і підвищення кваліфікації. В посвідченні вказуватимуть групу крові водія, а обміняти його можна без відмітки в документі про місце реєстрації. Акредитацією автошкіл тепер займатимуться регіональні сервісні центри Міністерства внутрішніх справ.

Відміна обов'язкового навчання в автошколі є абсолютно правильним рішенням, - говорить автоюрист Володимир Караваєв. Розповідає про основні зміни та нововведення в підготовці водіїв.

Чому?

Не варто забувати, що Україна підписала угоду з Євросоюзом. Одним із обов'язків, які ми повинні виконати в сфері безпеки дорожнього руху, є "Директива про посвідчення водія". Її суть полягає в тому, що українці повинні запровадити європейські стандарти в питаннях підготовки водіїв. Згідно з нею, в країнах ЄС уряд вже давно не приділяє увагу тому де і як майбутній водій готується до здачі необхідних іспитів, а зосереджується лише на їх складанні. У нас навпаки. Держава намагалася повністю контролювати підготовку, при цьому зовсім не звертала уваги на складення.

Тепер в України є рік, щоб повністю впровадити усі нововведення, включаючи самостійну підготовку.

Чи зніматимуть на відео майбутніх водіїв під час іспитів?

Оскільки така вимога необов'язкова, то думаю, що її не використовуватимуть. Наразі незрозуміло, які функції, вона повинна виконувати. Невідомо що зніматимуть і які наслідки очікують правопорушників. Натомість у європейських країнах, це питання чітко прописане.

В ЄС держави контролюють фізичних осіб - екзаменаторів. Для цього, під час практичного іспиту, в автомобілях встановлюють камери фільмування дій майбутнього водія і екзаменатора. Якщо виникають питання щодо якості прийому іспиту, то завжди можна переглянути все складення. У разі неналежно виконаної роботи екзаменатора, в нього забирають право займатися таким видом діяльності.

Чи правильно, що тепер свідоцтво діятиме лише два роки?

Так. Людина, яка завершила автошколу, через два роки забуває знаки та правила дорожнього руху. У такий спосіб її не змушують складати державний іспит, а просто нагадують, що не варто затягувати після того, як вона склала внутрішній. Також це може зекономити людині гроші. Велика ймовірність того, що через кілька років вона не пам'ятатиме необхідних правил і їй доведеться складати повторно, а отже, ще раз платити.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На головних трасах країни зроблять обов'язковий аудит

Які нововведення ніяк не впливають на підготовку водіїв?

Взагалі 90 відсотків цієї постанови - це питання адміністративних взаємин між Міністерством внутрішніх справ і автошколами. Наприклад, те, що працівники автошкіл зобов'язані вносити у спеціальний електронний журнал дані про час проведення теоретичних і практичних занять, а також про навчальне авто, на якому проводять навчання кожного з учнів. Таке рішення не може гарантувати навіть того, що водійське посвідчення можуть просто купити. Його прийняли для більшого контролю урядом всіх автошкіл.

Які ще європейські процедури потрібно ввести в Україні?

За нашими нормами практичний іспит для категорії "B" - водіння легковим автомобілем, повинен тривати не більше 15 хвилин. У країнах ЄС його приймають не менше за 45 хвилин. Усі їхні стандарти настільки чітко прописані, що особа, яка не вміє поводити себе на дорозі, жодним чином не отримає права.

Найближчим часом запустять мобільний додаток, де зберігатимуться водійські права. Їх можна буде показувати на смартфоні. Пілотний проект ухвалив Кабінет міністрів під час засідання уряду 23 жовтня. Крім цього, уряд запустив інші електронні послуги для водіїв. Один із таких - замовлення номера автомобіля.

Зараз ви читаєте новину «Експерт пояснив, які зміни в процедурі підготовки водіїв і видачі посвідчень - корисні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 16965
Голосування Як карати п’яних водіїв?
  • Збільшити штраф до 40 тис. грн
  • На рік відправляти на виправні роботи
  • Забирати довічно водійське посвідчення
  • Відновити смертну кару
  • Не карати
  • Читати лекцію про шкоду алкоголю
Переглянути