Ексклюзиви
середа, 08 квітня 2020 13:50

Діва Марія, 10-річна дівчинка і перегони: розповіли історію назви культових Mercedes
10

Так виглядали перші Мерседеси
Фото: autoconsulting.ua
Рекламний постер авто
Мерседес, на честь якої назвали авто
Мерседес за кермом Мерседеса
Так виглядали перші Мерседеси

Історія назви люксових авто "Мерседес" має кілька інтерпретацій.

Кажуть, що автомобілі назвали на честь дочки Еміля Еллінека. Проте є думка, що це було не ім'я, а прізвисько, повідомили в AUTO-Consulting.

Історія розвитку почалася тоді, коли комерсант і дипломат Еміль Еллінек випадково познайомився у Відні з Готтлібом Даймлером і його партнером Вільгельмом Майбахом, які вже на той момент створювали перші авто у власній компанії Daimler-Motoren-Gesellschaft. Еллінек добре знав автомобілі, які випускали Даймлер і Майбах. Ще 1896 року він прочитав оголошення в газеті і відправився в Каннштатт у Німеччині, щоб замовити для себе 2 машини.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Mercedes-Benz працює над екоакумулятором із графіту

Завдяки такому знайомству, Готтліб Даймлер багато разів запрошував Еміля і його дочку Мерседес на свою віллу на Таубенхаймштрассе в Каннштатті. Під час зустрічей Еллінек намагався переконати Даймлера взяти участь в гонках і тестах на витривалість на власних автомобілях і під своїм власним ім'ям. Він вважав, що майбутнє автомобіля - в швидкості та елегантності. І у нього це вийшло.

Спеціально для участі Еміля Еллінека в гонках у Ніцці 1899 року в Daimler-Motoren-Gesellschaft створили автомобіль "Фенікс" потужністю 28 к. с.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Mercedes показала новий позашляховик із дерев'яним інтер'єром

Кажуть, Еміль Еллінек назвав цю машину "Мерседес", до 10-річчя своєї старшої дочки. Також існує версія, що він сам зареєструвався для участі в гонці під псевдонімом "Мерседес". У той час це було досить поширеним явищем серед гонщиків. За третьою версією, Еллінек назвав свій автомобіль "Мерседес" на честь Діви Марії Милосердної, яку вважав своєю покровителькою.

Є і ще одна версія. Еміль Еллінек, якого вважають також і комерсантом, продавав автомобілі Даймлера і Майбаха. У квітні 1900 року він домовився з автовиробниками про покупку 36 авто. За умови, якщо новий автомобіль, на якому він братиме участь у гонках, назвуть "Мерседесом". Продавати їх збирався у Франції під тим самим ім'ям. Еллінек вважав, що перемога в гонках зробить автомобілі Майбаха і Даймлера всесвітньо відомими.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Запатентували перший двигун потужністю 0,5 к. с.

Перший розроблений Вільгельмом Майбахом гоночний автомобіль Mercedes потужністю 35 к. с. доставили Еллінеку 22 грудня 1900 року. Модель викликала сенсацію в пресі Німеччини, Австрії та Франції, оскільки її технічна складність вражала.

На змаганнях у березні 1901 року автомобілі Mercedes завоювали 4 перших місця і 5 других місць. Вони лідирували в тривалій гонці у підйомі на гору і в спринті довжиною в 1 милю. Глава Французької автомобільної асоціації сказав тоді: "Ми вступили в еру Mercedes". До цього французи вважалися найкращими автовиробниками.

1901 року моделі Mercedes з мотором в 40 к. с. були у американських мільярдерів Рокфеллера, Астора, Моргана і Тейлора.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Mercedes з'явилася нова емблема

Сам Еллінек продав свою партію із 36 машин дуже швидко. Після цього успіху Еміль став офіційним представником торгової марки Daimler в Австро-Угорщині, США і Франції. З тих пір вигнуті написи Mercédès прикрашали радіатори легкових автівок Daimler.

Як товарний знак, назву Mercedes зареєстрували 23 червня 1902-го і захистили законом того ж року 26 вересня. Тоді ж на автосалоні в Парижі на стенді Daimler вивісили портрет доньки Еллінека Мерседес. Документи з достовірністю її імені Мерседес виявили 2012 року.

1903 року Еміль Еллінек змінив собі і дочці прізвище на Еллінек-Мерседес.

Сама ж Мерседес, на честь якої назвали культові авто, не поділяла пристрасті батька до автомобілів і його захоплення гонками. Однак, 2012 року виявили знімок, де Мерседес Еллінек сидить у гоночному автомобілі Mercedes.

Емблема компанії у вигляді трипроменевої зірки з'явилася 1909-го. І її вже називали "Зіркою Мерседес". Сьогоднішня торгова марка з трипроменевою зіркою в лавровому вінку була створена 1925 року. А назву бренду змінили на Mercedes-Benz після злиття компаній Daimler і Benz у червні 1926-го.

Зараз ви читаєте новину «Діва Марія, 10-річна дівчинка і перегони: розповіли історію назви культових Mercedes». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 16965
Голосування Як карати п’яних водіїв?
  • Збільшити штраф до 40 тис. грн
  • На рік відправляти на виправні роботи
  • Забирати довічно водійське посвідчення
  • Відновити смертну кару
  • Не карати
  • Читати лекцію про шкоду алкоголю
Переглянути