середа, 29 березня 2017 09:06

Депутати не проти, щоб українців перевозили у вантажних фургонах

Депутати не проти, щоб українців перевозили у вантажних фургонах
Фото - RIA.com

Хочуть зняти акциз на переобладнання вантажних автомобілів на пасажирські. Це передбачає законопроект, який депутати зареєстрували у Верховній Раді минулого тижня.

"Якщо його приймуть, з'являться нові робочі місця. На Західній Україні це цілий сегмент бізнесу в якому працює щонайменше 50 тисяч осіб, а буде - 150 тисяч",- каже Gazeta.ua автомобільний експерт Владислав Бовсуновський.

До 2013 року, коли в Україні ввели акцизний податок на переобладнані автомобілі, багато вантажних мікроавтобусів переробляли на пасажирські зі значними порушеннями - сидіння розташовували близько одне до одного, не встановлювали прилади опалювання салону та належної вентиляції. Вікна не мали кватирок, а багажник був дуже малих розмірів.

"Чи будуть зручні цього разу переобладнані машини – питання відповідності стандартам. Перед переобладнанням кожної машини спочатку пишуть проект. Після цього його узгоджують в інституті державтотрансу і проводять випробування, видають сертифікат. Якщо все виконано добре, то це хороша машина. Якщо ні - транспортна інспекція при Мінтрансі повинна штрафувати", - говорить експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Треба чи не треба техогляд в Україні - експерт

Фахівці переконані, що якісно перевіряти такі авто, як і раніше, не будуть. Та й стовідсотково зробити з вантажного фургону пасажирський мікроавтобус складно.

"Введення збільшеного податку мало на меті зупинити перевезення пасажирів у таких автомобілях. Після відміни акцизу збільшиться імпорт вантажних фургонів. Це не добре, бо пасажирів, як і раніше, почнуть перевозити у вантажних фургонах. Так, виріжуть вікна та поставлять сидіння, але це все одно залишається вантажним авто", - говорить Gazeta.ua Олег Омельницький, директор компанії "Авто-консалтинг".

Законопроект вигідний власникам автомайстерень з переобладнання вантажних авто на пасажирські, вважають у Всеукраїнській асоціації автомобільних імпортерів і дилерів.

"Це лобістський законопроект. Якщо вже скасовувати акциз, то для усіх автомобілів. Варто діяти в інтересах народу, тоді всі машини подешевшають, а не лише деякі. І взагалі машини - це не підакцизний товар. Акциз - податок на шкідливі для здоров'я речі, наприклад, алкоголь і тютюн, на високорентабельні товари - бензин або предмети розкоші. Автомобіль не є шкідливим для здоров'я чи розкішю. Ми єдина країна у Європі, крім Польщі, що має акциз на автомобілі", - говорить Gazeta.ua Олег Назаренко, президент Всеукраїнської асоціації авто імпортерів і дилерів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вінтаж і авто: 8 реклам автомобілів 90-х років

Акциз на переобладнані автомобілі ввели 2013 року. При переоснащенні фургону на пасажирський мікроавтобус його власник сплачує, залежно від об'єму двигуна, від 8 тис. грн.

Зараз ви читаєте новину «Депутати не проти, щоб українців перевозили у вантажних фургонах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 16965
Голосування Як карати п’яних водіїв?
  • Збільшити штраф до 40 тис. грн
  • На рік відправляти на виправні роботи
  • Забирати довічно водійське посвідчення
  • Відновити смертну кару
  • Не карати
  • Читати лекцію про шкоду алкоголю
Переглянути