понеділок, 29 квітня 2013 16:26

"Будинок на колесах" дають в оренду за 1500 гривень
8

Фото: Фото: Володимир Мукан

За останні кілька років в Україні збільшилося число фірм, що дають напрокат причіп-караван або автокемпер - дім на колесах. Причіп-караван, як і автокемпер є невеликою житловою кімнатою із необхідними умовами для комфортного проживання: туалетом, міні-кухнею та плитою.

Про особливості подорожей у будинку на колесах розповідає Дмитро Баєв. Він вже більше 8 років так проводить дозвілля.

Щоб спробувати такий вид відпочинку, спочатку краще взяти на прокат причіп-караван. Його столичні фірми дають найдешевше за 500-600 грн на добу. Також потрібно внести завдаток 1000 грн. Автокемпер дають на прокат щонайменше за 1500 грн у день із заставою 10 тис. грн.

"Я теж спочатку орендував причіп. Почалось все з того, що я вирішив показати дітям Крим. І якось не хотілося мати проблем ні з бронюванням готелів, ні з не надто привітними кримчанами. Мешкаючи у Польщі, я часто бачив людей, що мандрують таким чином. Вирішив спробувати і сам. До того ж, це зручніше, ніж відпочинок у наметі. Взяв напрокат майже півторатонного причепа-каравана, причепив його до своєї машини - й поїхав. На той час у мене був "Хюндай Елантра" з двигуном 1,6 літра на 115 кінських сил. У машині, крім мене, їхали дружина, діти і собака, а також був повністю заповнений багажник. Деяку специфіку в керуванні я відчував лише під час маневрів на паркінгу. В цілому ж нормально проїхав із Кракова через Київ, Дніпропетровськ до Криму й у зворотному напрямі. Це більше 4 тисяч кілометрів", - зазначив Баєв.

Шість років тому чоловік придбав автокемпер німецької фірми "Євромобіль", збудований на базі італійського мікроавтобуса "Фіата Дукато". На високому даху машини встановлено дуги для кріплення багажника. В салоні - майже повноцінна житлова кімната із диваном, столом, умивальником, газовою плитою, туалетом і душовою. По периметру салону вбудовані антресолі, фасад яких, як всього житлового простору виконано у коричневому та сірому кольорах ламінованого дерева.

"Я купив кемпера, бо ним можна швидко переміщатися, не обов'язково при цьому збирати табір. Просто сідаєш за кермо - і їдеш. Наш мікроавтобус пристосований і до зимових подорожей. Його оснащено автоматичною системою підтримки певної температури, підігрівом баків із водою, бойлером. У нашому будинку на колесах запасів води близько 150 літрів, її вистачає на 4-5 днів за умови економного використання. Заряду акумулятора вистачить на тиждень. Якщо ж він сів, то можна запустити двигуні та підзарядити. Зараз багато хто із мандрівників використовує сонячні батареї для поновлення заряду", - сказав чоловік.

Перед тим як брати на прокат причепа або автокемпера, Баєв радить перевірити репутацію фірми, що надає послуги.

"Чекати можна чого завгодно. Причеп, наприклад, може текти під час дощу, можуть не працювати насоси, бойлер чи електрообладнання. Звертати увагу на фірму в мене язик не повертається казати, бо у нас не такий і великий вибір. У цьому випадку не є визначальним і вік причепа, оскільки 30-річні каравани, якщо вони добре зроблені, можуть бути надзвичайно комфортними і не завдадуть вам клопотів", - зазначив Баєв.

Для зупинки караванерів у Західній Європі та Україні є спеціально обладнані стоянки. Доба перебування там коштує 30-50 грн.

"В Україні є два табори, їм дуже далеко до європейських стандартів. В Європі - З0 тис. кемпінгів і обладнаних стоянок. Вони поділяються на різні категорії. Є з Wi-Fi, є ті, де дозволено відпочивати із собаками, а є, де - ні. Всі стоянки без виключення оснащені мережею 220 вольт, водою, спеціально відведеним місцем для сміття та зливу брудної води. Вартість оренди за добу коливається від 25-40 євро. У нас, в Україні, навіть звичайний автокемпінг зустріти на своєму шляху складно, тому часом виручають стоянки для TIR-ів, що огороджені та знаходяться під охороною", - підсумував Баєв.

Зараз ви читаєте новину «"Будинок на колесах" дають в оренду за 1500 гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 16965
Голосування Як карати п’яних водіїв?
  • Збільшити штраф до 40 тис. грн
  • На рік відправляти на виправні роботи
  • Забирати довічно водійське посвідчення
  • Відновити смертну кару
  • Не карати
  • Читати лекцію про шкоду алкоголю
Переглянути