середа, 04 січня 2017 17:30

Якими пільгами підтримують власників електромобілів у Європі

Мінінфраструктури планує видавати українцям субсидії для купівлі електомобілів. Щоб до 2020 року кількість електромобілів на українському ринку виросла до 15%.

Окрім того, Кабмін скасує ПДВ й акцизний збір на електромобілі. А тим, хто вперше купуватиме автомобіль з нульовими викидами, відмінять збір до Пенсійного фонду. Це, за оцінками міністерства, дозволить зменшити вартість електричних автомобілів в Україні на 21,6%, передає autocentre.

"Це лише на рівні розмов. Конкретних законопроектів, меморандумів чи хоча б плану дій, окрім заяви Омеляна, немає. Щоб втілити цю ідею, необхідні бюджетні кошти, які, наскільки мені відомо, на 2017 рік не передбачені", - каже гендиректор інформаційно-аналітичної групи "Автоконсалтинг" Олег Омельницький.

За словами Омельницького, в інших країнах, наприклад у Норвегії, Швеції, Франції, ідея із субсидіями спрацювала.

"Там були комплексні підходи. Окрім субсидії, що сягала 5 тисяч євро для покупця електромобіля, є пільги на паркування, податки. Тому в певних областях кількість електроавтівок у цих країнах сягала 30%. А з 2025 року Норвегія і Нідерланди вирішили взагалі заборонити реєстрацію авто з двигунами внутрішнього згорання, а лише "zero 0" - це електромобілі, сонячні чи водневі авто".

Gazeta.ua розібралась, як у Європі стимулюють купівлю електричних авто.

У Норвегії для електрокарів скасували імпортний і щорічний реєстраційний збір, ввели нульову ставку ПДВ, скасували податок для корпоративних авто. Водіям електрокарів дозволили не платити за платні дороги і надали право користуватися смугами для міського транспорту. Окрім цього, там майже на кожному підземному паркінгу передбачені спеціальні місця для електромобілів, де їх можна не тільки припаркувати, але і зарядити.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українцям для купівлі електромобілів запропонують субсидії

У Німеччині покупцям електромобілів виплачують субсидії - 4 тис. євро і 3 тис. при купівлі гібрида. Також звільняють від виплати транспортного податку на 5 років.

Франція пропонує до 6300 євро грошових бонусів покупцям авто з низькими викидами. А в Іспанії субсидія становить 5500 євро.

В Ірландії людина за купівлю електромобіля отримує 5 тис. євро грошової виплати і не платить податок із продажу.

У Нідерландах власники електромобілів не сплачують податок при реєстрації і збір за користування дорогами.

У Великій Британії власники електричних авто не платять за дозвіл на паркування.

В Австрії субсидій для фізичних осіб на придбання електромобіля немає, але для юридичних осіб діють знижки на купівлю електромобілів для фірми - від 2,5 до 5 тис. євро.

Зараз ви читаєте новину «Якими пільгами підтримують власників електромобілів у Європі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 16965
Голосування Як карати п’яних водіїв?
  • Збільшити штраф до 40 тис. грн
  • На рік відправляти на виправні роботи
  • Забирати довічно водійське посвідчення
  • Відновити смертну кару
  • Не карати
  • Читати лекцію про шкоду алкоголю
Переглянути