вівторок, 16 листопада 2021 17:47

Як їздити на скутері по Києву взимку. Поради від Motozilla

Як їздити на скутері по Києву взимку. Поради від Motozilla
Фото: Motozilla

Катати взимку - зовсім інше, ніж влітку. По іншому себе веде двигун, колеса чи кермо. Ти це розумієш, коли хоч раз виходив на сніг. Кажуть, що простіше поставити байк на консервацію до тепла в гараж. Та хто ми такі, щоб обирати найлегший шлях?

Тож, ми зібрали всі поради від Motozilla у статтю та рекомендуємо зберегти її в закладки свого браузера :)

Вже пора починати готуватися до зими:

Утеплюй двигун

Влітку - перегрівається, зимою - замерзає. Холодний двигун важко запустити, він не "тягне", стукає, димить і витрати палива стають майже неможливими. Що треба зробити: фізично утеплити його. Якщо двигун відкритий, допоможе щиток перед циліндром або ж купи чохол із частої мідної сітки. Восени не забудь зняти всю систему утеплення.

Утеплюй водія

Перше, що може допомогти - вітровий щиток (чим більший - тим кращий, з урахуванням всіх правил аеродинаміки). Щоб зігріти руки - використовуй рукавиці чи пластикові кожухи. Можна встановити підігрів сидіння, а ще - замінити одяг на зимовий комплект.

Підбери свічки

Свічки запалення, що входять до комплекту - не підготовлені до роботи в мороз. Обирай більш "гарячі", з меншим гартальним числом - вони й прогріваються швидше, і менше потребують мастила.

Перевір систему живлення

Достатньо однієї краплі води, щоб крижана пробка закупорила бензокраник. Того заправляй бак завжди на повну - на стінках не буде з'являтися і замерзати конденсат.

Заміни масло в системі

Ну правда, навіть небезпечно залишати в картері двигуна та в коробці передач літнє масло. Заміни його на сорт з меншою в'язкістю.

Підготуй колеса

Слабке зчеплення колеса із засніженою дорогою – основна небезпека. Саме тому важливо зменшити тиск у шинах на 0,3-0,4 атм. (та пам'ятай, коли вже не видно малюнок протектора, то зменшення тиску не допоможе, треба купляти нові колеса).

Починай вчитися їздити заново

Навіть, коли ти на 100% підготував байк до зими (з урахуванням всіх порад вище), пам'ятай - дорога взимку дуже небезпечна. Їздити треба максимально плавно та м'яко.

Не можна різко додавати газ – гарантовано підеш в занос. Не можна круто повертати кермо та різко нахиляти мотоцикл – відразу чекай падіння. І не можна різко гальмувати, це марна справа.

Про гальмування треба окремо пару слів: приймай за правило поступове зниження швидкості, гальмуючи двигуном і включаючи нижчі передачі. І тільки в останній момент для повної зупинки - натискай педаль та важіль гальм.

І ще одне "не можна" взимку - боятися дороги. Вирішив катати - тож будь впевненим до кінця. Посадка має бути вільною, впевненою, коліна щільно (але не сильно!) притиснуті до бака, руки спокійно стискають кермо. Впевненість допоможе у будь-яких ситуаціях.

Резюмуємо

Тож, ти вирішив провести зиму на колесах? Підготуватися не складно - запчастини на скутер у Києві можна легко купити.

Будь готовим до того, що:

акумулятор доведеться заряджати частіше (а сісти він зможе в найбільш непідходящий момент);

моторну оливу треба замінити, а влітку знову назад - змінити на більш в'язку;

всі троси треба змастити силіконовим мастилом, бо можуть примерзнути;

на карбюратор краще поставити кожух (купити його можна в інтернет-магазинах мотозапчастин Києва);

на двигун треба поставити щиток ;

в ожеледицю можна виїхати тільки на шипованих покришках.

Не кожний водій може залишити свій байк на зиму. Хоча й це - найбільш правильне рішення. Коли тобі треба щоденно їздити на навчання/роботу за певним маршрутом, то спочатку вивчи його. Проїдь його на вихідних, коли у тебе є вдосталь вільного часу. Навіть коли все підготовлено, у тебе є спеціальне спорядження і ти вмієш екстрено гальмувати, то все одно, треба час звикнути до нового водіння мотоцикла на холоді.

Зараз ви читаєте новину «Як їздити на скутері по Києву взимку. Поради від Motozilla». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 16965
Голосування Як карати п’яних водіїв?
  • Збільшити штраф до 40 тис. грн
  • На рік відправляти на виправні роботи
  • Забирати довічно водійське посвідчення
  • Відновити смертну кару
  • Не карати
  • Читати лекцію про шкоду алкоголю
Переглянути