пʼятниця, 12 травня 2017 12:54

Як виглядав би "горбатий Запорожець", якби його зараз випускали
24

ЗАЗ-965 небесного кольору
Фото: www.drive2.ru
Макет сучасного ЗАЗ-965
Сучасна модифікація "горбатого"
Спортивна версія "Запорожця"
Макет сучасного "Запорожця" у процесі розробки

Майже 50 років тому перестали випускати ЗАЗ-965, відомий як "горбатий". За 9 років виробництва їх випустили 322 166. "Запорожець" - перший радянський дешевий автомобіль. Його ціна становила 1800 крб. Це 22 середні радянські зарплати.

ЗАЗ-965 - одна з найпопулярніших машин серед українських колекціонерів ретроавто. Не дивно, що багато компаній намагались осучаснити легенду вітчизняного автопрому, подібно до Volkswagen Beetle чи Fiat-500.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Японці переведуть більшість машин на водень

За останні 15 років українські дизайнери, інженери й гаражні умільці розробили більше десяти сучасних версій "Запорожця". Горбатим ЗАЗ-965 зробив встановлений позаду двигун, що збільшив об'єми обводів кузова. Не у всіх нових розробках двигун встановлено ззаду. Є повнопривідні версії - кросовери та машини з високим кліренсом.

Askaniadesign Carstyling Studio розробила модель ЗАЗ-965 Crossover, надавши йому "земних" форм і зробивши максимально привабливим для широкого споживача. Проте справа зависла на етапі ескізів - не розробили навіть замальовки салону автомобіля. Надії на його серійне виробництво згасли.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Назад у минуле: реклама автомобілів у СРСР

У мережі з'явився інший варіант ЗАЗ-965, автором якого є дизайнер-аматор Mr.Dicks. Новий "горбатий" - це суміш Fiat 500 та VW Beetle. Він отримав багато схвальних відгуків. Міг зацікавити як представників вітчизняного автопрому, так і іноземні компанії.

Проте відродження "Запорожця" так і залишається справою любителів. Офіційних заявок Запорізького автозаводу щодо підготовки випуску нового ЗАЗ-965 немає.

АвтоЗАЗ планує запустити у виробництво нову модель - перший кросовер в історії автозаводу. В його основі - Chery Tiggo 3X. У нас вона буде відома як ZAZ Forza.

Зараз ви читаєте новину «Як виглядав би "горбатий Запорожець", якби його зараз випускали». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 16965
Голосування Як карати п’яних водіїв?
  • Збільшити штраф до 40 тис. грн
  • На рік відправляти на виправні роботи
  • Забирати довічно водійське посвідчення
  • Відновити смертну кару
  • Не карати
  • Читати лекцію про шкоду алкоголю
Переглянути