пʼятниця, 21 січня 2022 19:52

Як вибрати машину за своїм бюджетом

Як вибрати машину за своїм бюджетом

На початок 2022 року в Україні налічувалося 8,8 млн легкових авто. Машина для багатьох – ледь не обов'язкове придбання.

І багато хто припускається грубої помилки: при виборі машини бере не те, на що вистачає грошей, а те, що підвищить статус, нехай навіть за це доведеться багато переплачувати і брати кредит на картку.

Щоб не шкодувати про покупку і не погіршити своє фінансове становище через автомобіль - дотримуйтесь кількох порад при виборі.

Ціна самої машини

Часто можна зустріти таку "формулу": ціна машини має бути не більшою, ніж 6-12 ваших зарплат. Проте ця порада нічим не аргументована.

Розумніше дивитися не на зарплату, а на суму, яка залишається після всіх витрат, і брати бюджет не однієї людини, а сім'ї, яка користуватиметься автомобілем.

Наведемо приклад: пара з дитиною має загальний дохід у 45 тисяч гривень. Після всіх витрат у них залишається 10 тисяч — і саме за цією сумою треба дивитися на максимальну ціну машини. А ще треба враховувати:

• які важливі витрати є у сім'ї (наприклад, іпотека або оплата дорогого інституту дитині);

• наскільки стабільне їхнє фінансове становище;

• наскільки взагалі потрібен автомобіль, і для яких цілей (наприклад, якщо на ньому ви плануєте підробляти у таксі у вихідні – це плюс, а якщо ви самі не знаєте, навіщо потрібна машина – це мінус).

• Якщо сім'я має стабільний дохід, і не має якихось серйозних зобов'язань (тієї ж іпотеки), можна орієнтуватися на машини ціною до 12-18 місячних "залишків". Тобто якщо після всіх витрат у вашої родини залишається 10 тисяч гривень на місяць — варто вибирати авто не дорожче за 120-180 тисяч.

Вартість обслуговування

Йдеться і про планову заміну розхідників (масло, гума, ремінь генератора, гальмівні колодки тощо), і про ремонт у разі поломки. Ціна на деталі та на роботу сильно залежить від віку машини, її марки, моделі та деяких характеристик.

Висновок такий: для економії краще купувати автомобілі "народних" марок, якщо преміум-сегмент не вписується у ваш бюджет.

Витрати палива

За рік звичайна людина наїздить в середньому 10-20 тисяч кілометрів. А якщо ви живете у передмісті або часто катаєтесь на дачу, або ваша робота пов'язана з поїздками і роботодавець не компенсує бензин – пробіг може бути ще більшим.

Це означає, що для вашого бюджету велике значення матиме і витрата палива. Розбираємось на прикладі: якщо у вас потужне авто з 2-літровим двигуном під 150 "коней", який грізно гарчить, коли ви стартуєте зі світлофора, швидше за все, він споживає по 10-12 літрів на 100 км у місті. За ціни на АІ-92 у 32 грн виходить, що на 10-20 тисяч км за рік ви витратите 32-76.8 тисяч грн тільки на заправки.

Висновок такий: що менше обсяг і потужність двигуна — то вигідніше. Для більшості автовласників мати потужний мотор і не потрібно — у містах та передмістях особливо не поганяєш, а трасою та малолітражками можуть їхати під 120-140 км/год..

ТОВ "ЛІНЕУРА УКРАЇНА", ЄДРПОУ 42753492, Свідоцтво про реєстрацію фінансової установи, серія ФК № 1177 від 19.03.2019, ліцензія Нацкомфінпослуг № 529 від 04.04.2019.

Зараз ви читаєте новину «Як вибрати машину за своїм бюджетом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 16965
Голосування Як карати п’яних водіїв?
  • Збільшити штраф до 40 тис. грн
  • На рік відправляти на виправні роботи
  • Забирати довічно водійське посвідчення
  • Відновити смертну кару
  • Не карати
  • Читати лекцію про шкоду алкоголю
Переглянути