четвер, 26 жовтня 2023 04:45

Як підготувати колеса до зими: поради автомобілістам

Підготовка автомобіля до зимового сезону - це цілий комплекс робіт. Сюди входить антикорозійна обробка, перевірка акумулятора, гальмівних колодок, інших систем автомобіля і навіть комплектація багажника незмінними супутниками: скребком для скла та лопатою для відкопування від снігу. А одна з основних задач - перевзути машину до зими. Розглянемо, як, коли і де це краще робити.

 

Коли міняти літню гуму на зимову?

Незважаючи на сувору назва, зимові шини потрібно ставити задовго до того, як вулиці стануть засніженими. Цю процедуру слід провести, як тільки середньодобова температура спуститься до показників + 7 - + 5°С. Справа в тому, що вже при такому похолоданні літні покришки надмірно тверднуть, а це знижує їхній коефіцієнт зчеплення з дорогою - гальмівний шлях буде більшим, стійкість і керованість авто стає гіршою. Крім того, загрубіла гума буде інтенсивно зношуватися. Якісні гумові шини пропонують марки: • GoodYear; • Michelin; • Tigar. Вони мають в складі матеріалу спеціальні добавки, які нівелюють вплив низьких температур і зберігають заявлені виробником характеристики протектора в зимових умовах. Покращує маневреність і зчеплення на слизькій дорозі також наявність в них ламелей, спеціальних прорізів. Ну і додатковий бонус своєчасної заміни шин - ви не будете стояти в кілометровій черзі на шиномонтаж, серед тих "щасливчиків", які чекали першого снігу.

Чи варто їздити взимку на всесезонной гумі?

Всесезонная гума - це щось середнє між літніми та зимовими шинами. І якщо в умовах сухої європейської зими вона показує себе нормально, то в нашому кліматі завжди програє спеціальним зимовим моделям. Деякі автомобілісти запевняють, що всесезонні шини підходять для зими, якщо авто не виїжджає з міста, але згадайте, в якому стані наші міські дороги під час снігопаду? У всесезонок менше виражений протектор, погана прохідність по снігу і майже немає зчеплення на ожеледиці. Такі шини, як правило, дуже швидко зношуються. Тому напередодні зими обов'язково перевірте висоту протектора, якщо вона менше 5 мм - шини потрібно змінювати обов'язково. А якщо ви дбаєте про свою безпеку та безпеку інших учасників дорожнього руху - краще виїжджаєте на шинах тільки по сезону.

Чи варто ставити зимові покришки на всі 4 колеса?

Деякі водії, з метою економії змінюють зимову гуму тільки на привідних колесах. Так робити не варто, так як подібний дисбаланс стає причиною заносів на дорогах і загального погіршення керованості. Та й знос літньої гуми взимку зростає в рази, так що питання економії спірне.

Де купувати зимові шини?

Зараз є маса магазинів і приватних продавців, що займаються реалізацією покришок різних цінових категорій і якості. Перше, що варто усвідомити, - не варто купувати б/у шини з Європи, що стало дуже поширеною практикою. Немає ніяких способів об'єктивно оцінити якість такої гуми. Є маса прихованих дефектів, які не можна виявити візуально, та й продавці вміють маскувати вади. Ви не знаєте умов зберігання цієї продукції (що істотно впливає на експлуатаційні властивості) і не отримуєте гарантію. Тому навіть бюджетна, але нова гума, краще зношеної преміальної. Шукайте магазини з гарною репутацією і вузькою спеціалізацією. Вони зможуть запропонувати кращі ціни (так як купують продукцію великим оптом) і хороший сервіс. За асортиментом і відгуками в мережі добре себе показує Rezina.ua. Це київський інтернет-магазин з кур'єрами, 15 точками видачі в різних районах столиці, а також доставкою по Україні. У числі переваг цього продавця:

• 15000 нових шин, серед яких є всі новинки і бестселери;

• 2000 моделей автомобільних дисків на будь-який смак;

• можливість придбання від 1 одиниці товару;

• 2 роки гарантії від заводського браку на всю продукцію;

• точки видачі працюють з 9:00 до 21:00 + одна цілодобова.

Купити зимові шини можна на сайті або замовити по телефону. Консультантами працюють виключно водії зі стажем, так що навіть якщо ви за кермом недавно або не сильні в технічних характеристиках, вони обов'язково підкажуть оптимальну модель на ваш бюджет і автомобіль.

Де перевзувати автомобіль?

Вибирайте надійну автомайстерню з гарантіями роботи. Багатьом здається зайвим переплачувати за таку послугу, як заміна шин. Але в процесі вам можуть пошкодити як диски та шини, так і сам автомобіль. Особливо різні недоліки поширені в пік сезону, коли до автосервісу вишикувалася черга. У поспіху і гонитві за грошима працівники можуть зламати ковпак, збити фарбу, зірвати різьбу в маточині, пошкодити гальмівний барабан. Тому краще здати авто в перевірене місце, навіть якщо вам не зможуть все зробити прямо зараз і доведеться почекати.

Зараз ви читаєте новину «Як підготувати колеса до зими: поради автомобілістам». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 16965
Голосування Як карати п’яних водіїв?
  • Збільшити штраф до 40 тис. грн
  • На рік відправляти на виправні роботи
  • Забирати довічно водійське посвідчення
  • Відновити смертну кару
  • Не карати
  • Читати лекцію про шкоду алкоголю
Переглянути