пʼятниця, 03 квітня 2020 18:23

Як діяти, коли вкрали номерний знак - поради юриста

Як діяти, коли вкрали номерний знак - поради юриста
Що робити в разі втрати чи крадіжки номерних знаків. Фото briz.if.ua

Власники автомобілів в Україні щомісяця з різних причин утрачають кілька сотень державних номерних знаків. Вони можуть загубитись під час руху, відлетіти від швидкості, від пошкодження або ж їх крадуть. Ситуація втрати номера небезпечна тим що, водія можуть оштрафувати за їзду без автознака.

Автоюрист Вадим Володарський розповів Gazeta.ua, як діяти водієві після втрати номерних знаків.

Що робити в разі втрати чи крадіжки номерних знаків?

- Якщо ви загубили номерні знаки, вам потрібно звернутися до сервісного центру МВС, щоб здійснити реєстраційні дії. У разі крадіжки держномера, потрібно написати заяву в поліцію. При складанні заяви вказати приблизний час і місце втрати, а також час її виявлення. Після подачі заяви втрачені номери опиняться в розшуку, що унеможливить їх подальше використання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розмитнення машин хочуть зробити дешевим

Які документи потрібно для відновлення номерного знака?

- Потрібно мати з собою заяву з проханням внести зміни у зв'язку із втратою номерних знаків. Паспорт громадянина України. Свідоцтво про реєстрацію автомобіля.

Скільки коштує процедура перереєстрації авто?

Для транспортних засобів усіх категорій вітчизняного виробництва орієнтовно 550 грн. Якщо автомобіль іноземного виробництва - 590 грн.

Скільки потрібно часу, щоб отримати держномери водієві?

Як правило, в нормальному режимі це робиться протягом дня. Зараз, наприклад, в Україні карантин і сервісний центр МВС обмежив свою роботу, тому якщо під час карантину водій утратив номерний знак, потрібно зателефонувати в сервіс і дізнатися, як і коли можна перереєструвати його.

Якщо вкрали номерні знаки, чи можна їздити деякий час без них?

Без номерних знаків їздити не можна. За це передбачається штраф від 170 до 225 грн. За повторне порушення - від 255 до 510 грн.

Як діяти у разі втрати номерів на іноземній реєстрації?

В Україні офіційно відновити не можна. Потрібно відновлювати номера в країні, де був куплений і зареєстрований автомобіль.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Найпопулярніший автомобіль березня в Україні

Експерт додав, що попри всі незручності, йти на умови викрадачів не варто, адже заплативши злочинцям один раз, ви створите стимул для їх подальшої протиправної діяльності.

У березні 2020 року, частину якого Україна провела вже в умовах карантину, в країні було зареєстровано 6244 нові легкові автомобілі. Це на 15% менше, ніж у березні торік.

Також березень став найменш "урожайним" місяцем 1-го кварталу: у січні ринок нових легкових авто склав 7,1 тис. шт., а в лютому – майже 7 тис. шт. Утім, в цілому 1-й квартал показав позитивну динаміку - першу реєстрацію в Україні пройшли 20,3 тис. нових легкових авто. Це на 11% більше за аналогічний період торік.

Зараз ви читаєте новину «Як діяти, коли вкрали номерний знак - поради юриста». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 16965
Голосування Як карати п’яних водіїв?
  • Збільшити штраф до 40 тис. грн
  • На рік відправляти на виправні роботи
  • Забирати довічно водійське посвідчення
  • Відновити смертну кару
  • Не карати
  • Читати лекцію про шкоду алкоголю
Переглянути