вівторок, 29 травня 2018 19:31

4 найбільш унікальні ретроавтомобілі ХАРЗу
20

Ford Prefect 10
Фото: Віктор Фоменко
Ford Prefect 10
Chevrolet Bel Air Hardtop Sport Coupe
Chevrolet Bel Air Hardtop Sport Coupe
Chevrolet Bel Air Hardtop Sport Coupe

Рідкісні автомобілі – прикраса кожного ретро – фестивалю.

Gazeta.ua пропонує 4 унікуми, які існують в Україні в єдиному екземплярі і які можна було побачити минулими вихідними у Харкові.

1. Ford Prefect 10, 1938 - продукт англійської філії американського концерну Ford Motor Company.

Таке собі поєднання спортивного родстера з туристичним фаетоном. Боковини тенту пристібаються до дуг, вітрове скло лягає на капот, а в дверях елегантний виріз. Всього було випущено більше 40 тисяч англійських Ford Prefect.
-Машина 1938 року, - говорить представник власника Олександр. - Реставратори вирішили, що це КІМ, тобто Москвич - експериментальна модель 10-51. І ремонтували його відповідно. Новий господар машини провів свою експертизу, яка визнала, що це Форд.
Поки у машини немає оригінальних табличок - замість них білі наклейки - і приладової дошки. У світі збереглося всього 5 таких фордів.

2. Jaguar XK120, 1954

Автомобіль випускався з 1948 по 1954 рік. Спочатку тільки родстери, з 1951 року купе, а в 1953 році - кабріолет. Всього було вироблено 12078 автомобілів, 240 з них були випущені з оригінальним алюмінієвими кузовом. Понад 80% автомобілів пішли на експорт, переважна більшість в США.
-Классика в чистому вигляді, - каже фахівець з ретро-техніки, співорганізатор заходу Олег Федоренков. - Бажаний екземпляр в гаражі будь-якого колекціонера світу.

3. Oldsmobile Delta 88 Custom, 1971

Повнорозмірний американський рамний седан. Максимальна швидкість - 179 км/г, Двигун - бензиновий, потужність - 300 к.с., роки випуску - 1971 по 1977.
-У 1980-му автомобіль привіз в СРСР моряк з Лієпая, потім він зберігався в Полтавській області. Господар хотів відновити сам, але не вийшло. Мені для цього знадобилося 6 років - зате отримав "оригінал", - каже власник машини, президент клубу технічної класики "OldCarSerevic" Павло Лозовенко.
У лобове скло вмонтована антена. Дах здвоєний з метою безпеки. У такому вигляді модель випускали тільки в 1971 році.

4. Chevrolet Bel Air Hardtop Sport Coupe, 1955

Знаменитий повнорозмірний автомобіль, що випускався з 1949 по 1975 рік. Став найрозкішнішим в модельному ряду Chevrolet. Назву отримав на честь престижного району Лос-Анджелеса, Каліфорнія.
- Chevrolet Bel Air став проривом на фірмі Шевроле, - каже власник автомобіля Василь Панкратов з Дніпра. - На зміну нудним авто для пенсіонерів прийшов молодіжний автомобіль з потужним мотором і спортивним характером. В одному 1955 році було продано більше 700 тисяч екземплярів.
За легендою на машині, представленій на зльоті, їздив сам генсек КПРС.
- Автомобіль Брежнєва і цим все сказано, - говорить Олег Федоренков. - До того ж Bel Air 1955 року - єдиний в Україні.
Chevrolet Bel Air згадується в десятках пісень, а одна з пісень кантрі-групи Old 97's так і називається - Bel Air. Настінні скульптури, стилізовані під передню і задню частини Bel Air - невід'ємна частина інтер'єрів багатьох ресторанів, особливо в США. Двохдверна версія послужила прототипом для автомобіля Shubert Beverly з комп'ютерної гри Mafia II.
"АвтоВАЗ" припиняє виробництво Lada Priora і збирається зняти з конвеєра випуск дорестайлінгових моделей Granta і Kalina. Всю виробничу потужність автоконцерн планує направити на випуск Granta і Kalina в рестайлінговій версії в X-стилі.

Зараз ви читаєте новину «4 найбільш унікальні ретроавтомобілі ХАРЗу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 16965
Голосування Як карати п’яних водіїв?
  • Збільшити штраф до 40 тис. грн
  • На рік відправляти на виправні роботи
  • Забирати довічно водійське посвідчення
  • Відновити смертну кару
  • Не карати
  • Читати лекцію про шкоду алкоголю
Переглянути