пʼятниця, 25 грудня 2015 13:57

У Британії сімейна пара двічі клонували свого померлого собаку

У Британії сімейна пара двічі клонували свого померлого собаку

Одна британська сімейна пара не змогла пережити смерть свого улюбленця і вирішила клонувати його відразу в двох екземплярах.

Улюбленець сім'ї, боксер Ділан, помер у червні, а 26 грудня повинен стати першою у Великобританії домашньою твариною, яка практично "повстане з мертвих".

Смерть тварини настала в результаті зупинки серця через важку і неоперабельну пухлину мозку. Однак незадовго до того невтішні господарі пса, Лаура Жак (Laura Jacques) і Річард Ремде (Richard Remde) з Йоркшира, почули про південнокорейську компанію Sooam Biotech Research Foundation, яка надає послуги з клонування собак. Заплативши близько 100 тис. доларів і віддавши фахівцям пару зразків шкіри свого улюбленця (з першого разу процедура не спрацювала), вони стали чекати.

Зі зразків біологи отримали ДНК, а потім помістили в яйцеклітину собаки, з якої заздалегідь видалили її власний геном. Впливаючи на неї надзвичайно слабкими електричними розрядами, вони ініціювали клітинне ділення, а потім помістили майбутній ембріон в матку сурогатної собаки-матері.

До речі, для експертів Sooam ця робота теж стала унікальною: через втрату першого зразка їм вперше довелося працювати з ДНК, витягнутою аж 12 днів після смерті "об'єкта". Зазвичай час, відпущений на виділення ДНК, становить близько п'яти днів за умови зберігання в холодильнику (заморожувати померлого вихованця фахівці Sooam не рекомендують).

Тепер Лаура і Річард чекають одразу двох нащадків свого улюбленця – вірніше, дві його абсолютно ідентичні копії, які повинні з'явитися на світ вже завтра, 26 грудня. "Думаю, я буду сприймати їх, як цуценят Ділана, – сказала Лаура в інтерв'ю, – хоча у них будуть всі 100% його ДНК".

Зараз ви читаєте новину «У Британії сімейна пара двічі клонували свого померлого собаку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути