пʼятниця, 29 березня 2013 15:01

Щурі розвивають інтелект до рівня трирічної дитини
9

Фото: Фото: Андрій Шматов

28-річна киянка Ольга Панова два роки вирощує вдома декоративних щурів. Тримає тваринок одностатевими зграйками. Каже, це оптимальний спосіб утримання цих тваринок. Адже щурі - дуже соціальні і люблять спілкування з людьми і собі подібними. Тримати щурика одного — жорстокість. А різностатевих разом — велика морока. Адже народжують щурі по 10 шуренят за раз. Оля показує своїх улюбленців, які живуть у просторій пластмасовій клітці — самочок Зоуї, Іскру та Іву.

"Самочки рухливіші, - розповідає. - Люблять обслідувати все, обнюхати, все спробувати на зуб. А самці люблять повалятися і щоб їх погладили, шию підставлятимуть".

Оля розповідає, що завела щуриків після того, як тримала кота.

"Мій хлопець з дитинства тримає щурів. Я почала дивитися фотографії. Вони коли маленькі — дуже на ведмедиків схожі. Я купила собі двох дівчаток з розвідника — одній було 6 тижнів, а іншій 5 тижнів. Один щурик у розвіднику коштує від 140 до 250 гривень. В зоомагазині раджу не купувати, тому що там можуть продати недужу тваринку. Щурі дуже піддаються респіраторним захворюванням. У них швидкий метаболізм, тому застуда швидко перетікає в них у запалення легень. Часто мають підшкірних кліщів. Це все декоративні щурі. Живуть у клітці, гуляють тільки під наглядом, звісно, псують меблі і речі. Вони гризуни, їм потрібно все спробувати на зуб. Дорослих щурів краще не брати. Якщо вже маєш вдома інших — їх може не прийняти колектив, мають ієрархію і ділять територію. Самці ворогують більше за самок. Хоча і самочки можуть посмикати одна одній шубку. Щурі зустрічають, коли ти прокидаєшся чи коли ти приходиш з роботи — висять на дверцятах клітки і просяться гуляти. Дуже відчувають настрій людини. Якщо господар зажурений, втішають, можуть навіть сльозинки злизувати зі щік, як коти".

На відміну від мишей і хом'яків, щурі дуже розумні.

"У багатьох клітках дверцята досить легко відкриваються, якщо докласти зусиль. Якщо щурик зрозумів, як відкривати клітку, він буде це робити. Мені розповідали, як щур потягнув перепелине яєчко зі столу. Він його розгризти не може, бо вислизає з зубів. Впустив його на підлогу - воно дало тріщинку. Тоді щурик зрозумів що якщо яйце кидати, воно тріскатиметься далі. Брав у зуби, кидав на підлогу, поки шкаралупа не розкололася. У пацюків дуже розвинутий інтелект — він розвивається до рівня трирічної дитини. Дуже сприйнятливі. Можуть запам'ятовувати слова, пам'ятають свої імена, їх можна дресирувати, як собак".

Щурі часто пробують на зуб дроти й одяг. Якось вони забралися до шафи, після цього одяг прикрашений ажурним мереживом їхніх зубів. Живуть, на жаль, недовго — 2-3 роки.

"Телевізор не дивлюся ніколи, для мене клітка з пацючками — щуровізор. Дуже цікаво спостерігати, що вони там роблять: як їдять, вмиваються, допомагають одне одному чистити шубку і хвостики, сплять зазвичай купкою. За кліткою з гризунами можна спостерігати дуже довго".

Оля каже, що вуличні щурі відрізняються від декоративних настороженістю, вони часто горбляться в захисну позу, але все-одно не є такими небезпечними, як про них думають.

"Ставлюся до вуличних щурів, як до вуличних котів. Ношу для них зернята. Щурів часто сприймають як злу істоту — зуби, хвіст, кігті. Насправді навіть в природі вони дуже охайні і не нападають великими зграями. Довгий хвіст щуру потрібен як п'ята кінцівка — для балансу. Коли він лазить по поверхні, чіпляється ним також, як мавпа".

Зараз ви читаєте новину «Щурі розвивають інтелект до рівня трирічної дитини ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути