понеділок, 28 січня 2013 17:15

Дельфіни танцюють танго і "катають" свого тренера на носі
6

Фото: Фото: Олег Жмаченко

Тренери столичного дельфінарію "Немо" вчать дельфінів танцювати танго під повільну музику, стрибати над водою у спеціально облаштовані кільця і гратися з м'ячем. Дельфіни залюбки "катають"свого інструктора, коли той стоїть у нього на носі, після чого виштовхують на поверхню.

"Про дельфінів можна говорити безкінечно. Вони — надзвичайно розумні створіння. Люди й досі недосконало вивчили усі їхні здібності. За високий "інтелект" дельфінів називають морськими людьми. В древності їх вважали священними і мало не розумнішими за людей, - каже столичний біолог 39-річна Олена Меркулова.

"У дельфінарії виконувати команди дельфінам зовсім не складно. Ті вміння, що вони демонструють людям — лише трохи розвинені природні здібності. Наприклад, у дикій природі дельфіни стрибають із води, коли полюють, а носами тримають на поверхні слабих дельфінів, які захворіли і не можуть рухатися. Ніколи не залишать родича-дельфіна в біді й не нападуть на людей".

"Яку саме команду виконувати, дельфіни розуміють за допомогою знаків, які їм показує тренер. Це природній процес, бо в самих ссавців теж є знаки, які вони подають один одному. Спілкуючись між собою, дельфіни розрізняють понад 180 різних "повідомлень". За успішне виконання завдань дельфінів "нагороджують" їжею. Харчуються вони дрібною рибою, молюсками або кальмарами. Ковтають харчі цілими", - додає фахівець.

"Дельфіни не так довго здатні знаходитися під водою, як інші морські жителі. Як правило, виринають на поверхню кожні 3-5 хвилин, щоб ковтнути повітря. Усі дельфіни швидко плавають і люблять гратися. В цьому випадку сприймають людей як друзів, з якими можна розважитися. Але вони тонко відчувають характер, підпливатимуть далеко не до кожного. Але тих людей, яких встигли полюбити, пам'ятають і впізнають. Особливо свого тренера", каже біолог".

"Завдяки тому, що очі дельфінів розташовані на різних боках тіла, одночасно бачити одне зображення вони не можуть. Якщо у воді є сторонній предмет, підпливають до нього і крутяться, щоб побачити то одним, то другим оком".

 

Зараз ви читаєте новину «Дельфіни танцюють танго і "катають" свого тренера на носі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути