четвер, 12 червня 2014 16:40
Олександр Скіпальський
Олександр Скіпальський
Генерал-лейтенант, колишній начальник Управління військової контррозвідки СБУ

Наливайченка треба звільнити

Росія веде проти України новітній різновид війни - війну керованого хаосу. Впроваджує в Україні хаос - в усіх сферах і будь-якою ціною. Нам не пощастило, що Росія вперше саме на нас випробовує цю війну. Якщо вона переможе в Україні - це загроза для всього світу.

Останні роки армія в Україні знищувалась. Оточення Януковича грабувало державу, і дозволило Росії майже ліквідувати українську армію, нейтралізувати службу безпеки, а МВС - перевиховати на боротьбу проти власного народу, який чинить спротив.

На початок агресії Росії у нас не було якісної армії взагалі. Потрібно відновлювати контррозвідку, яку Янукович з Якименком майже знищили. Це буде важко зробити кадрово і структурно, але роботу треба продовжувати. Саме я колись ставив питання про її створення. І зараз з гордістю кажу, що кілька десятків офіцерів цього підрозділу ведуть боротьбу з тероризмом.

Безумовно, військове керівництво було не готове до виконання таких завдань. Адже відсутній практичний досвід і засоби спеціального зв'язку. Зараз розмови ведуть в основному по мобільному зв'язку, і їх дуже легко перехопити.

У цій ситуації допоміг би військовий стан. Обмежив би діяльність місцевих еліт, ніхто б не слухав Єфремова і його 5 колону в Луганську. Була б військова комендатура, яка має право заарештовувати посібників терористів без суду і слідства.

Петро Порошенко правильно зробив, оголосивши про гуманітарні коридори. Ті терористи, які не хочуть воювати, можуть просто скласти зброю і вийти через ці коридори з зони АТО. Після цього треба брати всю зону у щільне кільце і винищити тероризм найбільш жорстким способом.

Зараз же у першу чергу потрібно змінити керівництво СБУ. Останні два місяці АТО я ніде не бачив, щоб виступив Валентин Наливайченко. Хоча він повинен бути координатором й організатором, а не міністр оборони чи міністр внутрішніх справ. Адже саме так і написано у законодавстві, але, на жаль, цього не відбувається.

Порошенко вже зробив дуже правильно, завівши на ключові посади людей, які не мають жодних зобов'язань перед тією системою, у якій вони виросли. Голову СБУ теж потрібно призначити з людей поза системою, але грамотного.

Зараз ви читаєте новину «Наливайченка треба звільнити». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути