Ексклюзивы
понедельник, 25 июня 2012 13:08
Гунько Олександр
Гунько Олександр
Гунько Олександр

Імідж Євро-2012 та своєї країни врятували прості українці

"Моя порада англійським уболівальникам: залиштеся удома, подивіться турнір по телевізору. Навіть не думайте ризикувати, адже це може кінчитися тим, що ви повернетеся звідти в труні", - звертався колишній захисник збірної Англії Сол Кемпбелл до фанатів перед Євро-2012.

І англійці таки пройшли з труною по Донецьку. Але з порожньою і з словами: "Кемпбелл, ти помилився". Донецьк вони порівнювали зі своїм Ліверпулем і не розуміли, чому це місто називають бандитським.

А кавалер Ордена Британської імперії за боротьбу за права людини в Центральній і Східній Європі Клер Дімйон навіть вибачилася перед українцями від імені Британії за звинувачення у проявах расизму серед наших фанатів.

"...Ніколи і ніде я не бачила такого доброго, щирого і гостинного ставлення до гостей своєї країни, як в Україні", - сказала вона на прес-конференції у Харкові. У тон їй висловився і тренер англійської збірної Рой Ходжсон: "Для нас це був фантастичний турнір. Ми дуже вражені Україною. Нас тепло прийняли і в Києві, і в Донецьку, ми грали на прекрасних стадіонах. Покидаємо цей турнір з позитивними враженнями".

Варто пригадати, що іноземна преса перед Євро була наповнена негативними публікаціями про Україну. Вкупі з політичним бойкотом турніру європейськими урядами це створило образ похмурої, авторитарної і майже дикої країни. Першими закордонні уболівальниками стали тільки найбільші відчайдухи.

Але дуже швидко їхня упередженість змінилася на приязнь. Бо вони почувалися не гірше, ніж у будь-якій європейській країні. От тільки погане знання нашими громадянами англійської заважало більш тісному спілкуванню.

Попри те німецьких фанів зачарував Львів з його мешканцями. Вони досі засідають там у пабах, хоча для міста чемпіонат закінчився. Шведські уболівальники захоплено відгукувалися про Київ, а голландці вподобали Харків.

Перед турніром європейці вдома читали про расизм і грабунки в Україні, але нічого цього не побачили. Митники пропускали в країну навіть тих, у кого були неправильно оформлені документи — головною перепусткою стали квитки на матчі.

Міліціонери поводилася з іноземцями чемно, прощали їм невеликі порушення, за які наших громадян у "мирний час" можуть запросто пов'язати.

Найголовніші матчі турніру — півфінали і фінал — ще попереду. Та вже можна з упевненістю сказати, що прості українці доброзичливим ставленням до іноземців урятували імідж Євро і своєї країни. Тепер ми дійсно стали ближче до Євросоюзу, попри недолугу внутрішню і зовнішню політику нашої влади.

Адже нас краще стали знати сотні тисяч громадян Європи. Ці знання вони передадуть своїм співвітчизникам. І тепер навряд чи хтось повірить у страшилку про те, що з України можна повернутися у труні.

Сейчас вы читаете новость «Імідж Євро-2012 та своєї країни врятували прості українці». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

29

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть