Ексклюзивы
пятница, 26 июня 2015 17:00
Гунько Олександр
Гунько Олександр
Гунько Олександр

Влада не хоче міняти правила гри

Голова Верховної Ради Володимир Гройсман пропонує провести місцеві вибори за старим законом. "Було б доцільно зараз провести місцеві вибори, які передбачені Конституцією, - каже. - Далі передбачити перехідний період для внесення змін до законодавства – це більше 500 супутніх законів, і за 2 роки провести позачергові вибори".

Цікаво, що новий виборчий закон уже ухвалили в першому читанні. За ним для депутатів сільських і селищних рад зберігається мажоритарна система. А от депутатів міських, районних та обласних рад маємо обирати за партійними списками. Мерів українці обиратимуть у два тури тільки в містах з населенням понад 90 тисяч виборців.

Партійні списки обіцяють зробити відкритими, аби кожен виборець міг обрати не лише партію, а й конкретного кандидата.

Під час передвиборчої президентської кампанії торік Петро Порошенко на кожній зустрічі з виборцями клявся, що на виборах до Верховної Ради будуть відкриті списки. Але парламент на це не погодився. Відтак за партійними брендами до парламенту пройшли не тільки одіозні представники попереднього режиму, а і якісь зовсім юні особи обох статей, що ніколи не бували навіть у сільській раді. Які з них законодавці - важко сказати.

Якщо вибори до міських, районних та обласних рад пройдуть за пропорційною системою, то знову матимемо в місцевих органах влади той же набір депутатів: корупціонери, сепаратисти, місцеві феодали, екс-регіонали, любителі адмінресурсу тощо. Пробитися справжнім громадським активістам майже нереально. Відтак ради знову будуть машинами для голосування. Депутати слухняно підніматимуть руки за помахом партійних "диригентів", а місцеві можновладці тихою сапою дерибанитимуть залишки комунальної власності.

Між тим, за опитуваннями, більшість виборців у містах і селищах бажають обирати своїх представників на мажоритарній основі. Люди хочуть знати і бачити депутата на своєму виборчому окрузі, аби через нього впливати на рішення місцевої ради. На партійних депутатів вони ніяк вплинути не зможуть, а ті, у свою чергу, ніякої відповідальності перед виборцями не відчувають.

Отже влада не хоче міняти правила гри в державі, а намагається законсервувати виборчу систему якомога довше. Аби зберегти усі можливості для маніпулювання населенням, політичного гендлярства та продовження життя своїх партійних брендів.

Між тим, експерти з Комітету виборців України зафіксували справжній "бум народження" нових політичних сил за останній рік: всього було утворено 66 нових партій – 39 у 2014 році і 27 – у 2015-му. До того в середньому за рік створювалося близько 5-7 нових партій.

Ця метушня не випадкова. До виборів готуються і досвідчені партійні команди, і спритні комбінатори. В Інтернеті можна знайти чимало пропозицій щодо допомоги "фахових юристів" у реєстрації та купівлі політичних партій. А це означає, що прийдешня виборча кампанія стане великим торговищем між суб'єктами політики. А виграватимуть здебільшого ті, у кого товстіші гаманці. Так само, як і було до цього в усі роки незалежності.

Сейчас вы читаете новость «Влада не хоче міняти правила гри». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть