четвер, 21 вересня 2006 15:09

Зіновій Шалай на день збирає по 105 кілограмів малини

Автор: фото: Віталій ГРАБАР
  Зіновій Шалай (позаду) із дітьми родичів та сусідів зібрав денний врожай малини на власній плантації в селі Гряда поблизу Львова
Зіновій Шалай (позаду) із дітьми родичів та сусідів зібрав денний врожай малини на власній плантації в селі Гряда поблизу Львова

Із кінця серпня до початку жовтня збирають малину. Цього року вона вродила рясно. У малиннику 60-річного Зіновія Шалая з села Гряда поблизу Львова нині  достиг сорт "Поляна".

— Ви проходьте, поскубайте ягід спочатку, а потім і поговорити можна, — запрошує в малинник господар. — У сонячні дні ми по 30–40 кілограмів збираємо. Рекорд — 105 кіло за день.

Малиною Зіновій Михайлович зайнявся п"ять років тому, коли вийшов на пенсію. Починав із кількох рядків. Зараз у нього власне селянське господарство "Малиновий рай" — малинник займає понад півгектара. Чоловік постійно читає спеціальну літературу, ходить на зустрічі з садівниками-аматорами. На щорічному осінньому ярмарку у Львові купує нові сорти — випробовує, який краще родитиме на Львівщині.

— Уперше побачив малинову плантацію в Польщі й зрозумів — моє. Швидко дає прибуток, видно результати роботи. Та й ягода — одна з найцінніших.

З-поміж десятків сортів малини садівник зупинився на кількох. Ранні — "Маллінг Сідлінг", "Проміс ен Плойд", "Вельяметта" (достигають у червні), пізній — "Поляна".

Останій урожай до сьомого листопада

— Минулого року останній урожай "Поляни" зібрали 26 жовтня, а позаминулого — 7 листопада, — каже Шалай. — А ще раджу сорт "Золота роса" — це жовті ягоди, які достигають у серпні. Жовта малина смачніша і ніжніша на смак. Правда, не годиться для тривалого зберігання і заморозків боїться.

Особливого догляду малинник не потребує. Улітку Шалай лише підв"язує кущі мотузками — щоб зручно проходити між рядами. У грудні малину слід зрізати сікатором. Якнайнижче до землі.

— На весну буде голе поле, а потім підуть молоді паростки. Уже на початку червня є перші ягоди. Це я про ранні сорти, — розповідає господар. — Узимку малинник слід мульчувати (покрити ґрунт шаром тирси чи соломи. — "ГПУ").

На ділянку Зіновій Шалай "підселив" каліфорнійського черв"яка, який за зиму встигає переробити покриття з тирси чи соломи на біогумус. "Каліфорнієць" переробляє ґрунт у 260–300 разів швидше, ніж наш дощовий черв"як. Навесні малинник буде вкритий шаром пухкого органічного добрива.

Запорука хорошого врожаю — достатня кількість вологи.

— Дорослі кущі самі добре зберігають вологу, а шланги системи крапельного поливу я поклав між кущами, висадженими минулої осені. Через кожні 20 сантиметрів у ньому дірка, так по краплині вода потрапляє у ґрунт.

Цього року родина пана Зіновія назбирала понад тонну малини. Частину урожаю куплять львівські підприємці для магазинів та кафе. Решту господарі заморозять та закриють у банки.




Ягоди заморожують при мінус сорока


Найбільше дітям смакує малина у власному соку.

— Через марлю витискаємо сік, цукру додаю трохи — на п"ять літрів ягід літр цукру, — каже господиня Софія Шалай. — Потім у банку кладемо цілі ягоди, заливаємо їх цим соком і стерилізуємо 10–15 хвилин.

Аби заморозити малину, ягоди треба розкласти на підносі й увімкнути в морозилці шокову температуру — -40°С. Малина замерзне, і її можна спакувати в кульки. У морозильнику вона лежить до наступного врожаю.

На відміну від більшості ягід, малина не втрачає корисних властивостей після теплової обробки.

Зілля видзьобують гуси

Поміж рядами кущів у Шалаїв снують дев"ять гусей. Господарі кажуть, птахи видзьобують зілля.
— Ми їх зранку запускаємо, й вони там хазяйнують, — розповідає 55-річна дружина господаря Софія.
Головне — не садити біля малинника овочів.
— Цього року поряд на грядці посіяла огірки і посадила перець — гуси все видзьобали, — бідкається жінка.

Сорт "Осіннє сяйво" вродив на Рівненщині

Садівник із села Головниця Корецького району на Рівненщині 58-річний Анатолій Користятинець вирощує малину 15 років. Електрику за освітою більше подобається садівництво — і приємніше, і заробити можна.
— Сортів, що гарно родять на Рівненщині, — море. От цього року здивувало "Осіннє сяйво" — ягода невеличка, але вродила дуже рясно.
Пан Анатолій радить починати обрізати кущі малини, коли земля достатньо промерзла. Обрізання кущів малини під корінь сприяє знищенню хвороб та шкідників.

Ольга КЕРУСЕНКО

Зараз ви читаєте новину «Зіновій Шалай на день збирає по 105 кілограмів малини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути