пʼятниця, 13 серпня 2010 12:40

Власникам нового житла субсидій не дають

Із 2 серпня вступили в дію нові правила нарахування субсидій. Про зміни розповідає заступник начальника управління соціального захисту Львівської міської ради 48-річний Ігор Білоніжко.

— Сім"ї, яким належить субсидія, тепер платитимуть за житлово-комунальні послуги не більше ніж 10–15 відсотків від сукупного сімейного доходу. Раніше було 15–20. Серед інших нововведень — зменшення кількості документів, які повинні надати громадяни для оформлення пільг. А також те, що субсидії призначають навіть якщо є заборгованості з оплати компослуг.

Як визначити, чи має право сім"я на субсидію?

— Треба вирахувати сукупний дохід усіх членів за півроку. Сюди входить і зарплата, і пенсія, і стипендія та всі види допомог. Ділимо на шість, отримуємо середньомісячний дохід.

Потім беремо квитанції за попередній місяць і додаємо оплати за газ, водопостачання, водовідведення, теплопостачання, електроенергію, квартплату. Якщо подаватимете дані за липень, до газу треба додати ще 50 відсотків вартості, бо з серпня він подорожчав. Маємо суму, яку повинні сплачувати. Якщо вона більша, ніж 10–15 процентів ваших доходів, субсидію нараховують.

Від чого залежать відсотки 10 чи 15?

— Сім"ї, які складаються лише з пенсіонерів та інших непрацездатних громадян, можуть сплачувати не більш як 10 відсотків доходу.

Стільки сплачують також родини, в яких є діти, інваліди першої та другої груп і середньомісячний сукупний дохід на одного члена сім"ї не перевищує 50 відсотків прожиткового мінімуму на одну особу. Прожитковий мінімум зараз — 843 гривні. Інші сім"ї, у складі яких є працездатні особи, мають право платити за житлово-комунальні послуги не більш як 15 відсотків.

Як спростили процедуру оформлення субсидій?

— Громадянам не потрібно подавати з жеку довідку про забезпечення членів сім"ї  житловою площею, так звану форму два. Спрощена і форма декларації про майновий стан для надання субсидії, тепер вона має лише одну, а не дві сторінки. Заява має не чотири, а дві сторінки. Для заповнення заяви та декларації потрібно мати зі собою паспорти всіх членів сім"ї, ідентифікаційні номери, трудові книжки пенсіонерів, довідки про доходи всіх членів сім"ї за попередні шість місяців.

Підприємці подають із податкових адміністрацій довідки про дохід за попередні два квартали.

Хто не має права на субсидії?

— У декларації треба зазначати не лише житлову площу, а всі інші житлові приміщення, які належать особі. На члена сім"ї має бути 21 квадратний метр житлової площі плюс 10,5 метрів на сім"ю. Якщо є більше, субсидії не буде. Це не стосується однокімнатних квартир.

Також не буде субсидії, якщо працездатні члени сім"ї не навчаються, не працюють, не зареєстровані в центрі зайнятості в останні три місяці. Виняток становлять ті громадяни, які доглядають за дітьми до 3 років, до 6 за станом здоров"я або за інвалідами. І ті, які утримують трьох неповнолітніх дітей.

Якщо ви купили житло, то субсидію нададуть тільки через рік після покупки. Не нараховують допомогу, якщо в сім"ї є більше ніж два транспортні засоби.

Субсидія надається тільки власнику квартири.

Зараз ви читаєте новину «Власникам нового житла субсидій не дають». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути