вівторок, 20 квітня 2010 13:19

Російський лайнер ледь не розбився перед літаком Качинського

Російський лайнер ледь не розбився перед літаком Качинського
Екіпаж та пасажири на борту мусили чекати на президентську пару Качинських, пишуть польські журналісти.

Згідно з розрахунками Канцелярії президента Польщі, фатальний рейс мав розпочатись у суботу, 10 квітня, рівно о 7 годині ранку. Літак відірвався від злітної смуги на півгодини пізніше.

Незалежні джерела підтвердили, що причиною затримки польоту було спізнення президента Качинського та його дружини. Колона під'їхала, як і зазвичай, під самий літак.

"Було десь 25 хвилин по сьомій", - каже один з працівників обслуговування аеропорту. Канцелярія на питання не відповідає. Через невчасний старт літак мав пізніше і приземлитися у Смоленську.

Останнім літаком, що безпечно сів в аеропорту Сєвєрний, був Як-40 з польськими журналістами. Тоді була 7:22. Коли їхній літак приземлився, з-за хмар з'явився Іл-76 з функціонерами Федеральної служби охорони.

"Його хилило на праве крило", - каже журналіст каналу TVN 24 Ян Мруз. - "Він ледь не впав. Крило пройшло за два-три метри від посадкової смуги. Підійнявся він в останню мить. Це виглядало дуже драматично. Наші пілоти були вражені. Російський літак відмовився від приземлення та полетів до Москви".

Наступним був президентський Ту-154. Згідно з висновками польсько-російської комісії, вже за 50 кілометрів перед аеропортом (тобто, за 10 хвилин перед спробами посадки) капітан Аркадіуш Протасюк почув пораду диспетчера відлетіти на запасний аеродром через туман. Проте Протасюк таки вирішив сідати. Літак зачепився за дерева і о 8:56 врізався у землю.

У прес-службі відомства Повітряних сил Польщі не відповідають на питання, о якій саме годині умови приземлення у Смоленську перевищили припустимі норми.

Полякам не вдалось встановити, що саме затримало президента, проте стверджують, що це був далеко не поодинокий випадок запізнення на літак глави держави через невідкладні державні справи.

Gazeta.ua за матеріалами Dzennik

Зараз ви читаєте новину «Російський лайнер ледь не розбився перед літаком Качинського». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути