неділя, 07 березня 2010 10:22

Янукович назвав умову вступу України до ЄЕП

Янукович назвав умову вступу України до ЄЕП

Президент України Віктор Янукович заявив, що Україна увійде до Єдиного економічного простору (ЄЕП) тільки на умовах Світової організації торгівлі, членом якої вона є, і в зв`язку з цим потрібно, щоб решта учасників ЄЕП теж увійшла до СОТ.

Про це Глава держави повідомив в інтерв`ю російському телебаченню в програмі "Вести в субботу".

"Ми дуже сильно відстали від цього процесу (створення ЄЕП), об`єктивно потрібно сказати. Крім того, Україна стала членом СОТ, сьогодні входження України в цей простір можливе тільки на умовах СОТ. Ми хочемо, щоб якнайскоріше наші партнери увійшли до СОТ", - заявив президент.

Він зазначив, що "ця тема (вступ до ЄЕП) залишається актуальною".

На питання про те, чи не є перешкодою той факт, що в деяких галузях економіки Україна і Росія є не партнерами, а навіть конкурентами - наприклад, в металургії - Янукович відповів: "Коли ми дивимося з погляду партнерських відносин, ми повинні шукати шляхи коректної конкуренції. Починати треба з наших внутрішніх ринків. Я б хотів отримати відповідь зараз, які будуть квоти для України на наші сталеві вироби. Обмеження, які були введені Росією за ці п"ять років, і створили стопор у розвитку збільшення товарообігу між нашими країнами. Але ця політика не пішла на користь ні Україні, ні Росії ".

Росія, Білорусь, Україна та Казахстан ще в 2003 році мали намір створити Єдиний економічний простір (ЄЕП). Процес затягнувся у зв"язку з позицією України, яка виступала за створення зони вільної торгівлі в рамках ЄЕП, але відмовлялася входити до Митного союзу і виступала проти створення наднаціональних органів цієї організації. Під час президентства Віктора Ющенка переговори щодо ЄЕП були припинені.

Президенти Росії, Білорусі та Казахстану на зустрічі в Алма-Аті 19 грудня домовилися створити Єдиний економічний простір до 1 січня 2012 року, а Митний союз трьох країн працює вже з 1 січня 2010 року.

УНАН, Кореспондент


Зараз ви читаєте новину «Янукович назвав умову вступу України до ЄЕП». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

14

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути