середа, 09 серпня 2006 17:16

Янукович тягнутиме з СОТ, поки не визначиться з ЄЕП

Прем"єр-міністр Віктор Янукович заявив, що уряд може відкласти вступ України до Світової організації торгівлі. Раніше планували вступити до неї ще цього року.

Янукович сказав, що треба перевірити, чи дотримані інтереси українських товаровиробників у поданих попереднім урядом законопроектах, які треба ухвалити для вступу до СОТ.

Економіст Міжнародного центру перспективних досліджень Катерина Малюгіна, 23 роки, у можливому перегляді цих законопроектів не вбачає нічого поганого.

— Вони готувалися не один рік. — пояснює експерт. — І зараз там відображені вже неактуальні для СОТ вимоги. До того ж, завдяки такому перегляду новий уряд та депутати краще ознайомляться зі змістом законопроектів.

Катерина Малюгіна вважає нормальним і те, що новий уряд прагне враховувати інтереси вітчизняних товаровиробників. Експерт переконана, що бажання пролобіювати чиїсь приватні бізнес-інтереси за цим не криється.

— У цілому законопроекти вже не будуть змінені, — каже вона. — Вони стосуються сільського господарства, державного регулювання, металургії.

Щодо останньої Катерина Малюгіна не виключає можливих проблем. За її словами, СОТ вимагатиме змінити вивізне мито на металобрухт. Сьогодні його експорт або заборонено взагалі, або експортер має сплачувати мито у розмірі 30 євро за тонну. Водночас експорт вигідний для українських металургів — таким чином вони штучно занижують ціни на внутрішньому ринку.

Віктор Янукович пообіцяв вступ до СОТ якщо не цього року, то 2007-го. Та Малюгіна вважає, що зараз важко щось прогнозувати. Бо за бажання переглянути всі законопроекти, подати їх на розгляд Верховної Ради та ухвалити можна й до кінця 2006-го. Але питання в тому, що перед урядом Януковича стоїть вибір: СОТ або Єдиний економічний простір.

— Якщо ми погодимося на участь у ЄЕП на рівні створення митного союзу, то мусимо погодитися на запропоновані Росією митні тарифи. Вони ж кардинально відрізнятимуться від тарифів СОТ, — пояснює експерт.

Зараз ви читаєте новину «Янукович тягнутиме з СОТ, поки не визначиться з ЄЕП». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути