четвер, 25 лютого 2010 15:19

Кабмін скасує обов"язкову сертифікацію продуктів харчування

Кабмін скасує обов"язкову сертифікацію продуктів харчування

Кабінет Міністрів України може відмінити обов"язкову сертифікацію продуктів харчування. Проект постанови уже ухвалений керівництвом країни. Експерти вважають, що на якості продукції це не позначиться.

"Закон про якість і безпеку продуктів харчування, який був введений в 2005 році залишається актуальним, - розповів Gazeta.ua Анатолій Подрушняк, заступник директора Інститута екогігієни і токсикології ім. Л.І. Медведя. - Якщо виробники будуть його дотримуватись, то споживач може бути впевнений, що продукція є безпечною для його здоров"я. Задача ж держави - контролювати відповідність продукції заявленому на упаковці складу.

Відміна обов"язкової сертифікації навряд чи призведе до будь яких змін на українському ринку, вважає Марія Колесник, керівник аналітичного департаменту Консалтингового агентства ААА.

"Фактично сертифікація більшості продуктів харчування в Україні і раніше була добровільною. При цьому процес сертифікації часто дублював роботу санітарних та ветеринарних служб, котрі в обов"язковому порядку перевіряють харчові підприємства. Ці служби ніхто не відміняв і їх повноваження не скорочувались, тож вони як і раніше будуть перевіряти продукцію. В той же час великі підприємства не будуть змінювати свою політику, оскільки визнають свою відповідальність перед споживачем", - впевнена вона.

Колесник радить українцям голосувати за продукт гаманцем.

"Сучасний європейський підхід полягає у тому, що всі продукти, які в помірних дозах безпечні для здоров"я людини, можуть бути дозволені для продажу. А от якість продукції повинен гарантувати виробник. Таким чином, споживач "голосує за той чи інший продукт гаманцем", а роль держави зводиться до контролю відповідності продукції, заявленій на упаковці якості", - каже експерт.

Побоювання, що скасування сертифікації призведе за собою погіршення якості, виробники харчової продукції вважають безпідставними.

Зараз ви читаєте новину «Кабмін скасує обов"язкову сертифікацію продуктів харчування». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути