четвер, 26 листопада 2009 17:52

Чоловічий монастир стане жіночим

Жителі села Флорине Бершадського району відбудовують Спасо-Преображенський чоловічий монастир, якому близько 400 років.

— Це єдина обитель на Поділлі, в якій не було унії, — говорить сільський голова 50-річний Василь Нікітчук. — Сьогодні він належить Українській православній церкві Київського патріархату.

До 2004-го монастир був власністю облдержадміністрації. Віряни домоглися передачі його громаді. Кошти збирали миром. Найбільше допомогли підприємство "Віноблагроліс" та його керівник Михайло Вдовцов.

— Колись монастир мав багато землі, — продовжує Нікітчук. — На території були храм, келії, цегельний завод, майстерні. Залишилися  напівзруйнована церква та надгробки чернечих могил. На відродження обителі потрібні мільйони. Тому поки що збудували маленький монастирський комплекс із келіями та господарськими будівлями. Завершують зведення храму.

Усі будівлі дерев"яні, зі спеціального бруса, вкриті металочерепицею. Комплекс має площу 0,3 га. Монастирю належать 9 га землі.

— То треба бачити, з яким ентузіазмом віруючі працюють на будівництві! — хвалить парафіян настоятель Спасо-Преображенської громади отець Назарій Лотоцький, 27 років. — Зносять матеріали про історію монастиря, речі, старі фотографії. У нас є унікальна ікона Божої Матері, де вона зображена з непокритою головою і розпущеним волоссям.

За переказами, монастир заснували пустельники з Молдавії. Втікаючи від турків, вони оселилися неподалік річки Дохни. На дубі їм явилася Божа Матір. Молдовани зрубали дерево і спорудили храм. Престол облаштували на дубовому пеньку.

В обителі поки що один насельник — диякон 73-річний Михаїл. До монастиря проситься багато жінок.

— Вони набожніші. Можливо, тут буде не чоловічий, а жіночий монастир. Це буде вирішувати наш патріарх, — зазначає отець Назарій.

У Флориному діє також Покровський храм Української православної церкви Московського патріархату. Міжконфесійних конфліктів немає.

Зараз ви читаєте новину «Чоловічий монастир стане жіночим». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути