четвер, 23 липня 2009 18:57

Шахраї заманюють низьким відсотком кредиту

Автор: фото: Ігор ХОМИЧ
  Студент-п’ятикурсник Львівського інституту банківської справи Володимир Никіфорук шукає роботу перекладача англійської на дошці оголошень у центрі Львова. Хлопець не може працевлаштуватися третій місяць. Переконався, що пропозиції роботи, які розвішують н
Студент-п’ятикурсник Львівського інституту банківської справи Володимир Никіфорук шукає роботу перекладача англійської на дошці оголошень у центрі Львова. Хлопець не може працевлаштуватися третій місяць. Переконався, що пропозиції роботи, які розвішують н

Із початком фінансової кризи активізувалися шахраї. Вигадують нові способи  видурювання грошей у людей. "ГПУ" за допомогою фахівців склала перелік найпопулярніших "кризових" афер у Західній Україні.


Кредитні спілки-одноденки

Працюють по кілька місяців. За цей час забирають гроші у клієнтів за оформлення позик і перший внесок. Заманюють малим відсотком кредиту. Згодом зникають.

— Торік у грудні звернувся у спілку "Укрсоцгруп". Там видавали кредити сім"ям, — каже 31-річний Степан Мазуркевич зі Львова. — Перший внесок був обов"язковою умовою. Хотів кредит 30 тисяч гривень на 20 років. Заплатив 1600 гривень внеску. Позику обіцяли виплатити через місяць.

Львівська філія "Укрсоцгруп" була за адресою вул. Чернівецька, 9, неподалік приміського вокзалу. Більшість її клієнтів були із сіл. Саме ж підприємство  зареєстроване у Хмельницьку. У Львові в невеличкому офісі за двома столами угоди з людьми укладали жінки. На стіні висіла ксерокопія свідоцтва.

— Як прийшли питати за позику, то ті жінки почали вигадувати відмовки, — додає львів"янин Роман Кунтий, 26 років. "Укрсоцгруп" він заплатив 400 гривень. — А в травні фірма просто зникла. Тоді написали заяву в міліцію. Кажуть, по Львівщині надурили 300 людей. Дехто по 6 тисяч внеску лишав.

У Хмельницьку заарештували 35-річну засновницю "Укрсоцгруп". Загалом спілка надурила клієнтів на 842 тис. грн.


"Розводки" по мобілці

У газетах безкоштовних оголошень публікують повідомлення про вакансію з високою зарплатою та без особливих навичок. Коли людина телефонує на зазначений в оголошенні номер телефону, з її мобільного рахунку миттєво знімають гроші.

Леся Осипчук, 40 років, з Івано-Франківська купила газету з оголошеннями. Шукала роботу для чоловіка.

— Прочитала "Потрібен водій із правами категорії "Б". тел. 8098 890 89 83". Дзвоню, а автовідповідач каже, що треба задзвонити за іншим номером. Потім вибило взагалі. Перевірила рахунок, а 20 гривень як не було, — бідкається Осипчук.

Також мобільні шахраї просять переказати гроші на рахунок. Студенту фізичного факультету Львівського університету ім. Франка 21-річному Олександрові Черноголову прийшло смс-повідомлення з номера "Київстар" про перемогу в акції. Просили переказати 100 грн на їхній номер й отримати суму вдесятеро більшу. Олександр переслав гроші, та не отримав нічого.

— Ми ніколи не проводили і не плануємо проводити будь-яких акцій, що вимагали б, щоб абонент переказував кошти зі свого номера на інший рахунок або ж повідомляв будь-кому секретний код із картки поповнення, — запевняє Віктор Гальчинський, 35 років, із львівської філії "Київстар".


Агентства кадрів і нерухомості

З"являються багато агенції, що пропонують клієнтам знайти роботу. За гроші дають кілька номерів телефонів можливих працедавців. На дзвінки ніхто не відповідає. Грошей агенція не повертає.

Дають кілька номерів телефонів можливих працедавців. На дзвінки ніхто не відповідає

— У таких випадках важко довести шахрайство. Грамотний юрист складає текст договору для таких установ. Люди підписують, не особливо вчитуючись, а звідти і всі проблеми, — каже Денис Харчук із львівської обласної міліції.

Здебільшого за надані послуги беруть 150–200 грн.

— За цією схемою працюють й деякі агентства, які шукають квартири, — каже Харчук.


Посередники-кидали

Установи збирають гроші нібито для оформлення документів для виїзду за кордон та за надання послуг. Зібравши значну суму, фірма перестає існувати.

Волинська міліція розшукує 28-річного лучанина Андрія Михальчука. Йому інкримінують привласнення близько 200 тис. грн обдурених волинян.

Чоловік представлявся директором українсько-польського кадрового агентства "Антикризовий союз". Він нібито вербував безробітних на будівництво стадіонів у Польщі до Євро-2012. За працевлаштування грошей не брав, казав, що йому платять роботодавці. Спочатку укладав із клієнтами фіктивні контракти на роботу, а потім умовляв оформляти на себе банківські та споживчі кредити — по 3–5 тис. грн на кожного. Мовляв, ці кошти потрібні йому для вироблення віз і бронювання житла за кордоном. Заробітчанам обіцяв у Польщі по 1,5–2 тис. євро щомісячної зарплати.

Хто відмовлявся брати кредити, тому Андрій пропонував скористатися благодійною акцією однієї з політичних партій. Начебто напередодні виборів політики готові оплатити оформлення закордонних віз тим заробітчанам, які взамін стануть членами їхніх партій. Кандидатам потрібно лише написати заяву про вступ і виплатити членські внески за рік перебування на заробітках — близько 1 тис. грн.

Згодом директор агентства втік із грошима.

— Про злочин повідомили близько 200 ошуканих волинян. Хоча є інформація, що потерпілих утричі більше, — кажуть в обласному управлінні міліції.


Любовні аферисти

Чоловіки або жінки знайомляться зі своїми потенційними жертвами. Входять у довіру й переселяються до них жити. Обкрадають і зникають.

В Івано-Франківському міському суді вирішують долю 40-річного жителя обласного центру. Навесні цього року він обдурив понад десять жінок.

— У квартирі довірливої чоловік почувався господарем, брав у довічне користування  її мобільний чи зичив кругленьку суму грошей, — говорять у прес-службі обласної міліції. — Найбільше обдурив працівницю брендової косметичної фірми. Узявся за реалізацію дорогої косметики на 6 тисяч гривень, безслідно зник. Із зарплатної картки коханої зняв близько 2 тисяч гривень.

Аферисту загрожує 3 роки тюрми.


Панотці-самозванці

Шахраї видають себе за церковників, збирають у довірливих пожертви на будівництво храму.

— До мене приходив чоловік зі списком жертводавців. Казав, на оздоблювальні роботи в новому храмі бракує грошей. Пообіцяв, що за людей, які дали гроші, щонеділі впродовж року буде правитися служба, — розказує 70-річна мешканка Коломиї Любов Гелета. — Я й дала 100 гривень.

Обдурили майже 500 довірливих. Люди давали по 50–100 грн.

— Ми по хатах грошей не просимо, люди можуть пожертвувати нам у самому храмі або у своїх церквах, — говорить Сергій Триф"як, член комітету зі збору коштів на будівництво храму Преображення Господнього Української греко-католицької церкви в Коломиї.


Продавці повітря

Шахраї продають неякісний товар за чималі гроші. Одразу після збуту змінюють місце діяльності, переїжджають в іншу область.

Тернополянка Галина Олійник, 48 років, потрапила у "грибну" аферу.

— Побачила оголошення на стовпі про швидкий заробіток без значних затрат. Пішла на збори у ляльковий театр, як було зазначено на тому листку, — розповідає Галина Олійник. — Чоловік із фірми "Агро" зі сцени так переконливо розказував, що найкраще тепер заробляти на вирощуванні глив. Радив купити у них насіння. Обіцяв, з того міцелію виросте 60 кілограмів грибів!

За 3 кг насіння Галина Ярославівна заплатила 360 грн. Його треба було засипати у мішки із тирсою або соломою. За три тижні мав бути перший урожай.

— Той "фірмач" наголошував, що їхнє товариство купуватиме у людей вирощені гриби по 10 гривень за кіло, — продовжує жінка. — А наступне насіння даватимуть безкоштовно. Я їм повірила. Зробила все, як учили. Але в мене тих грибів виросло усього 2 кілограми. Видно, насіння було якесь погане. Я багато разів дзвонила на мобільний номер, який дали з фірми. Але там відповідь одна — абонент поза зоною досяжності.

Обдурюють розгублених і неуважних

— Під час кризи люди починають більше вірити шахраям, — каже приватний психолог Валентина Паробій, 26 років. — Почуваються невпевненими у власних силах, розгублюються. Більше звертаються до Бога. Чому? Бо шукають якийсь зовнішній об"єкт, потребують сторонньої допомоги. Шахраї про це знають, тому й користуються. Так було у світі за часів Великої депресії (світова економічна криза, яка тривала з 1929 року до середини 1930-х. — "ГПУ" ) і в нас в Україні в 1990-х.

Про людину аферист судить не лише з розмови, а й за несловесною поведінкою. Вони обирають розгублених, неуважних, нецілеспрямованих людей. Людину, яка знає, чого хоче, і впевнена в собі, шахраям надурити важко.

Коли вам хтось щось нав"язує, не потрібно робити поспішних кроків. Треба сказати собі: "Стоп!". Полічити до п"яти чи 10 і цей час побути у внутрішній тиші. Далі поставити собі кілька запитань. Чи зачепила ця людина мої емоції? Якщо так, то, ймовірно, вами маніпулюють. Що може статися найгіршого? Треба згустити фарби, аби розігнати ейфорію. Які додаткові гарантії? Не завжди варто довіряти одній людині. Як надалі я впливатиму на цей процес? Переконатися, чи не стане ситуація неконтрольованою. Що б я вирішив торік? Потрібно подумки перенестися в інший час і поміркувати, чи за інших умов прийняли б таке рішення.

Зараз ви читаєте новину «Шахраї заманюють низьким відсотком кредиту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути