четвер, 16 липня 2009 19:45

Люди викопують картоплю з води

Через тривалі опади знову затопило Волинську область. Найбільше потерпіли Ратнівський та Старовижівський райони — Самарівська, Гірницька, Прохідська та Оріхівська сільські ради.

— Ото після Юрія в травні як почалися дощі, так і не переставали дотепер, — розповідає секретар Самарівської сільської ради Олена Шинкар, 41 рік. — Тільки три останні дні погоди, то люди сіно почали возити. Ще худобу буде чим годувати, а курей і свиней — не знаю, пропало все на городах. Переганяли скотину від сусіда до сусіда, бо хліви, у кого нижче, затопило. У погребах вода. Хати старенькі підтопило. А нові як будуть триматися, не знати, бо фундаменти місяць у воді стояли.

Селяни викопують картоплю з води, щоб не погнила.

— Жнива починаються, а колоски, дивимося, пусті. Не зав"язалося зерно при такій погоді. Старші жителі кажуть, скільки живуть, ще таких потопів не пам"ятають, — додає секретар.

Після злив вийшли з берегів річки Прип"ять і Вижівка, затопили сільськогосподарські угіддя 24 сільських і селищних рад, це 5164 га. Знищено понад 2168 га картоплі, 1861  зернових, 680 моркви та буряків. Суму завданих збитків підраховують.

Губернатор області Микола Романюк пообіцяв компенсувати збитки. Першочергово кошти направлятимуть людям для компенсації втрачених посівів зернових і картоплі, частково — на ремонт житла. Щоб відкачати воду, з обласного бюджету терміново виділять 20 тис. грн для розчищення меліоративних каналів у селі Самари Ратнівського району.

Минулої п"ятниці від стихії потерпіла й Івано-Франківщина. У селах Яківка, Жукотин, Коршів і Велика Кам"янка Коломийського району за 10 хв. градобій знищив понад 1000 га посівів.

— Як чума якась налетіла. За кілька хвилин довкола темно стало, як уночі, хоча на дворі була четверта година дня. Краплі граду були такі як боби, — розказує 51-річний Михайло Вишиванюк, головний інженер компанії "Агродует". — Льоду на дорозі було на 10 сантиметрів, проїхати неможливо.

Фірма "Агродует" діє всього рік. Торік засіяла на полі 385 га ріпаку і 250 га пшениці. Минулого тижня пшеницю почали молотити. Після граду, кажуть фермери, збирати вже нічого.

— Знищило ріпак на 90 відсотків, пшеницю — на 60–70, — додає Вишиванюк. — Заженемо трактори, аби ще ті стебла перемололи, далі переоремо і засіватимемо озимину.

Агрокомпанія зазнала збитків на 3 млн 800 тис. грн. Загалом район потребує 8 млн грн компенсації.

— Сума збільшується кожного дня, — говорить Петро Гайдейчук із Коломийської райдержадміністрації. — Кабінет Міністрів обіцяв виплатити людям гроші, цим їх і заспокоюємо.

Зараз ви читаєте новину «Люди викопують картоплю з води». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути