четвер, 02 липня 2009 19:58

Церква завалилася через помилку при будівництві

У ніч на 26 квітня цього року в Кинахівцях Збаразького району Тернопільщини завалився храм святих Петра і Павла Української православної церкви Московського патріархату. Обвалилися дві опорні стіни та частина даху. Будівля зруйнувалася на 75%.

Спеціальна комісія обласної інспекції Держабудконтролю визначила причини обвалу. Це зміна конструктивного рішення, застосування не тих матеріалів, які були передбачені, недотримання нормативних вимог у будівництві та відсутність авторського і технічного нагляду. Справу передали у прокуратуру.

Храм побудований у давньоруському стилі. Його проект готував начальник відділу містобудування, архітектури, індустрії будівельних матеріалів Шумської райадміністрації Олександр Бундик, 50 років.

— У нас на Західній Україні жодна церква за схожим проектом не будувалася. Це вкрай невдале проектне рішення, — коментує ситуацію Володимир Шенгера, 55 років, заступник начальника інспекції Державного архітектурно-будівельного контролю в області. — Архітектор Олександр Бундик розробив не проект, а лише проектну пропозицію. Розрахунків конструкторів немає. Як державний службовець він мав зобов"язати громаду виготовити проект. Руйнування храму на його совісті.

— Сказали нам, що купол церкви був заважкий і основа не витримала. На його будівництво використали 16 тисяч цеглин. А кожна з них по 3 кілограми важить, —  говорить настоятель храму отець Віталій Гурєв, 29 років. — Коли починали будову, тут був інший парох. Чого зверталися до цього архітектора, мені невідомо. Коли 2002-го в стіні церкви з"явилася тріщина, Бундика викликали. Навіть за приїзд для консультації треба було платити.

З Олександром Бундиком розмовляли по телефону. Він каже, що проектна група, якою він керував, під час розробки архітектурної пропозиції брала до уваги  використання місцевих будівельних матеріалів, доступних громаді села.

— Я лише давав консультації громаді, при чому декілька разів наголошував, що споруджувати храм повинні тільки спеціалісти та будівельні організації, — виправдовується.

Навіть за приїзд для консультації треба було платити

За проектними пропозиціями Олександра Бундика збудовані церкви в селах Кути і Тури Шумського району, в"їзні знаки в Шумськ, до штабу Української повстанської армії в селі Антонівці та каплиця в цьому штабі УПА.

Після обвалу церкви вціліли вівтар і дзвіниця. Селяни вирішили добудовувати стіни до попередньої основи та поставити дерев"яну баню. Звернулися до іншого архітектора — Анатолія Водоп"яна. Він будував кафедральний собор святих мучениць Віри, Надії, Любові і матері їхньої Софії в Тернополі.

Нова проектно-кошторисна документація вартує 65 тис. грн. Загалом на відбудову храму треба приблизно 2 млн грн.

— Просимо допомоги у влади. Самі багато не назбираємо. Село бідне, одні пенсіонери і безробітні, — каже місцева фельдшерка Надія Волинець, 27 років. — Із кожної хати по 500 гривень стараються здати.

У Кинахівцях майже 80 дворів. Храм святих Петра і Павла був єдиний у селі. Тепер Служби Божі відправляють надворі біля церкви.

Селяни відкрили благодійний рахунок. Просять відгукнутися всіх небайдужих.

Реквізити для зарахування на гривневий картрахунок клієнта. Одержувач: "Приватбанк" Найменування банку: "Приватбанк" Номер рахунку: 29244825509100 МФО: 305299 ОКПО:14360570 Призначення платежу: на відбудову храму в с. Кинахівці. Підстава платежу (особовий рахунок). Номер картки одержувача: 6762462039327439.

Зараз ви читаєте новину «Церква завалилася через помилку при будівництві». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути