Що ми знаємо про нові кадри в Генпрокуратурі Луценка

Їм доведеться пройти "між крапельками" інстересів "акціонерів" нинішнього політичного режиму, витримати "тераріум друзів" в фаховому середовищі, пережити атаки "чорного піару" та вийти з Різницької з історією власного успіху. Інакше Захід просто відкладе питання України до кращих часів та президентів.

Призначення Юрія Луценка Генеральним прокурором виглядало як спроба консолідаці владних повноважень в руках Петра Порошенко. Спеціальний одноразовий закон "під Луценка", ломання через коліно народних депутатів – все це не створювало довіри до нового керівництва ГПУ.

Очікувалося, що завданням нового очільника відомства стане "чутливе" реагування на побажання Банкової та порятунок "прокурорського цеху" від тотальної зачистки.

Проте, останні кадрові призначення заступників в ГПУ показали, що Захід остаточно дотиснув Банкову на предмет очищення прокуратури та перезавантаження системи. Порошенка примусили повторити "історію успіху" з поліцією в прокуратурі.

В ГПУ зайшла нова команда з числа людей не з системи. Їх всіх об'єднує бажання вийти з офісу Генпрокуратуры не "збитими льотчиками", а з "доданою політичною репутацією".

Прокурорські стали закритою кастою "недоторканих", які оримували надприбутки експлуатуючи ренту своєї посади

Сьогодні в системі близько 6000 прокурорів в 155 прокуратурах, а в 25 регіональних прокуратурах - близько 4 тисяч прокурорів. Це занадто багато навіть для воюючої країни. Згідно інформації єкс-глави ГПУ Віктора Шокіна, прокурорська система "у повній комплектації" може сягнути 15 000 працівників. Про необхідність скорочення штату говорилося ще в далеких "нульових" роках. Але замість чистки та звільнень прокурорських відбувалося лише їх переміщення з одного кабінету в інший та розростання штату. Порівняно з 2004 роком кількість співробітників прокуратури виросло в 1,5 рази. Прокурорські стали закритою кастою "недоторканих", які оримували надприбутки експлуатуючи ренту своєї посади.

Але часи змінюються. Захід виставив головною умовою продовження підтримки українського керівництва та Петра Порошенка – перезавантаження системи. Звільнення 60% від складу прокуратури на місцях. Очищеня від усталених корупційних угрупувань головного офісу ГПУ, запровадження механізмів внутрішньої безпеки, прозорість прийняття рішень, жорсткий моніторинг використання коштів. Прокуратура потребує глобальної чистки.

Тому департамент внутрішньої безпеки Генеральної прокуратури очолить Петро Шкутяк. Шкутяка називають креатурою Банкової і членом команди самого Луценка.
Ще одним кроком для реформування ГПУ стане створення Генеральної інспекції, яка буде підпорядковуватися виключно генпрокурору. Луценко сподівається, що конкурсну комісію з відбору співробітників інспекції очолить американський юрист українського походження Богдан Витвицький.

Міжнародну співпрацю в Генпрокуратурі буде курувати кадровий дипломат Євген Єнін. Його останнє місце роботи - заступник посла України в Італії. Єнін не тільки фактично сформував проукраїнське лоббі в Італії (де спочатку були сильні путінські агенти), але і працював з ключовими фігурами великої європейської політики.
Єніну доведеться з нуля створити напрямок міжнародних зв'язків. Не службу протоколу, а саме постійні комунікації між ГПУ і донорами реформи прокуратури на Заході. Нагадаємо, що проблеми Шокіна почалися з конфлікту з американським посольством, що, у підсумку, коштувало екс-генпрокурору посади.

Заступником генерального прокурора з інституційної реформи стане ще один адвокат Валентина Теличенко. Її завдання - проведення нових конкурсів в місцеву прокуратуру, введення західних стандартів і оновлення українського законодавства. В першу чергу ревізія КПК. В цьому питанні Телеченко має своє бачення і воно явно суперечило позиції прокурорських. Як адвокат Теличенко розуміє, що будь-які правки в КПК в частині обмеження прав і свобод громадян не будуть прийняті, а ні в Венеціанській комісії, а ні громадянським суспільством в Україні.

Підсумовуючи, можна стверджувати, що до Генпрокуратури прийшла група кризових менеджерів, які мають в порівняно короткі строки не лише почистити структуру, але і під кінець року дати конкретний результат у вигляді справ, які надійдуть до судів.

Їм доведеться пройти "між крапельками" інстересів "акціонерів" нинішнього політичного режиму, витримати "тераріум друзів" в фаховому середовищі, пережити атаки "чорного піару" та вийти з Різницької з історією власного успіху. Інакше Захід просто відкладе питання України до кращих часів та президентів.

Спеціально для Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі