Штучний інтелект - наразі не конкурент людині, але...

Відтепер застосування ШІ у різних сферах життя буде регламентуватися законодавством Євросоюзу. Майбутнє поряд?

У середу, 13 березня, Європейський парламент ухвалив "Закон про штучний інтелект". Документ покликаний гарантувати безпеку і дотримання основних прав громадян та водночас не стримує розвитку інновацій. Під заборону потрапили системи біометричної ідентифікації та маніпуляцій із поведінкою людей. А от штучно створені зображення відтепер треба позначати спеціальними примітками, щоб не вводити користувачів в оману.

Закон забороняє певні застосунки ШІ, які загрожують правам громадян. Серед них, зокрема, системи біометричної ідентифікації на основі конфіденційних даних. Також буде під забороною нецільове збирання зображень облич із інтернету чи записів камер відеоспостереження з метою створювати бази даних розпізнавання облич.

Забороняється розпізнавати за допомогою штучного інтелекту емоції на робочому місці та в закладах освіти, а також - маніпулювати поведінкою людей

Забороняється розпізнавати за допомогою штучного інтелекту емоції на робочому місці та в закладах освіти, а також - маніпулювати поведінкою людей. Окрім того, не можна використовувати ШІ для так званого поліційного прогнозування. Воно використовує алгоритми, щоб аналізувати величезні обсяги інформації для передбачення та запобігання ймовірним майбутнім злочинам.

Утім, для правоохоронних органів передбачені винятки. Вони можуть використовувати біометричні системи ідентифікації, але лише в певних випадках, наприклад, для пошуку зниклих осіб чи запобігання терактам. Та навіть тоді потрібно попередньо отримати судовий або адміністративний дозвіл.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі