Війна не закінчиться до Нового року. Готуватися до перемирʼя?

Точно ні. Бо погодитися на нього – це заплатити ще більшу ціну, ніж платимо зараз

Війна не закінчиться до Нового року. Не закінчиться вона і в 2023 році. Це "довга війна". Чи перетвориться вона на "столітню війну", я не впевнений, але є один зі сценаріїв: поки не буде остаточної перемоги, доти війна буде тривати. Це роки. До розвалу Росії, створення нової України та трансформації світу.

Коли ми з сім'єю та друзями знаходилися в окупації, під шаленим обстрілом в Макарівському районі, я написав, що прошу Зеленського не досягати перемир'я з росіянами, не підписувати капітуляції, щоб звільнити/захистити наше життя. Бо я не хочу такої ціни для себе чи для свого трирічного сина. Такої ж позиції я дотримуюся і зараз. Під час кожного обстрілу ми ризикуємо опинитись там, куди прилетить ракета чи шахід. Усі сьогодні в небезпеці.

Перемога для мене означає саме розвал Росії та дерашизацію того, що від неї залишиться

Перемога для мене означає саме розвал Росії та дерашизацію того, що від неї залишиться. Усі інші варіанти – це тимчасове перемир'я та час до нової війни. Ціна у ній – наше фізичне існування. Перемога також означає створення нової України, перезаснування, утвердження нових правил взаємодії, співволодіння та співуправління. Перемога – це політична трансформація світу. Поява елементів світової республіки.

Ми платимо високу ціну. Але ми заплатимо ще більшу ціну, якщо погодимося на капітуляцію

Ми всі втратили чи втратимо рідних, друзів, знайомих. У нас вкрали добробут, речі, зруйнували будинки, забрали роботу. Ми платимо високу ціну. Але ми заплатимо ще більшу ціну, якщо погодимося на капітуляцію.

Я розумію, що в разі затягування війни ми зіткнемося з загрозою "поганого миру, який краще за хорошу війну". Зіткнемося з іншим боком Заходу, який навряд чи нам сподобається. В нас поглиблюється дефіцит справедливості, який потребуватиме вирішення. Це загроза громадянського протистояння/отаманщини під час "перемир'я" чи "малоінтенсивної війни"... Я вже якось казав про "чорні сотні" – людей, які обрали помсту.

Але я вірю в нашу перемогу. Вірю в любов та в вас! Як і на Майдані, я бачу чудо самоорганізації та любові, взаємодії та даріння, здатності бути відкритим, долати ненависть та горіти праведним гнівом, творити добро скрізь де ви є. Це надихає.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі