Марія Яковлєва
гендиректор ТОВ "Укрнафтагазенерго", член громадської організації "Союз учасників лібералізації газового ринку" та колегії Держагентства з енергозбереження та енергоефективності
23.01.2015
4

Скільки українці мають платити за газ?

НАК "Нафтогаз України" анонсував, що економічно обґрунтована ціна на газ для населення становить 5430 гривень без урахування цільової надбавки, тарифів на транспортування, розподілу та постачання та ПДВ.

Не будемо сьогодні обговорювати, що НАК "Нафтогаз України" не повинен цього робити, бо ПАТ "Укргазвидобування" (якої це стосується) вже давно не його дочірня компанія. Але, мабуть, газовому монополісту складно звикати до цивілізованих правил...

Отже, до конкретики. Будемо говорити про ціну, яка, до речі, з усіма надбавками, тарифами та ПДВ становитиме близько 7000 гривень.
Це багато, чи мало? Що відчують різні категорії споживачів?

Споживачі, які використовують газ для приготування їжі. Це наймасовіша категорія, яка ділиться на дві частини: перша споживає газ без лічильників, друга - з лічильниками. Перша група споживачів, яка використовує газ для приготування їжі без наявності лічильника отримує його за ціною 1,3 грн /м3 та розрахунковою нормою 6,0 м3 на 1 людину в місяць.

Трохи математики:

6,0*1,3 = 7,8 грн в місяць на 1 людину – це рахунок сьогодні на 1 людину
За новою ціною, 6,0*7,0 = 42 грн в місяць на 1 людину – це рахунок при підвищенні.

Якщо це родина із 3-х осіб, сьогодні вони сплачують 7,8*3 = 23,4 грн в місяць,
а за новою ціною їх рахунок становитиме 42*3 = 126 грн.

Різниця в 102,6 грн начебто і невелика в порівнянні зі збільшенням суми оплат за опалення від 400 до 1000 грн. І було б не шкода на добре діло, якби це було так…

З одного боку, ціни мають відповідати ринковому рівню, бо це - нормальна європейська практика. Але ж окрім підвищення повинні відбуватись реальні реформи.
Що мається на увазі? Насамперед, усім споживачам постачальники повинні безкоштовно встановити лічильники, бо з 1 січня 2015 року все населення набуває статусу "кваліфікованого споживача". Такий статус надає кожному із нас вільно обирати постачальника, тобто, відбувається лібералізація ринку газу і це зобов'язує постачальника встановити лічильник безкоштовно. Це нормально, бо це його бізнес.

Якби так було, що отримав би споживач:
реальне споживання за даними лічильників на 1 людину в місяць становить 1,5 м3 на місяць;
1,5*7,0 = 10,5 грн на 1 людину в місяць, а на родину 10,5*3 = 31,5 грн на місяць.
В порівнянні з сьогоденням 7,8 грн в місяць на 1 людину, а на родину 23,4 грн.

Висновок. При проведенні реформ різниця при підвищенні ціни на газ складатиме на 1 людину - 2,7 грн, а на родину з 3-х осіб - 8,1 грн.


Споживачі, які використовують газ для приготування їжі та підігріву води. В цій категорії проблеми лічильників практично немає. Але є проблема застарілого, енергетично неефективного газового обладнання та якості природного газу. Заміна такого обладнання на сучасне скоротить споживання газу в 1,5 - 2 рази. При старому обладнанні споживання становить близько 20 м3 на 1 людину в місяць, сума складає 20*1,2 = 24 грн на 1 людину. Для родини з 3-х осіб 24*3 = 72 грн.
Після заміни обладнання за новою ціною на газ сума рахунка становитиме 10* 7 = 70 грн на 1 людину в місяць, для родини з 3-х осіб 70*3 = 210 грн.
При запровадженні європейських стандартів якості природного газу споживання стане ще меншим за рахунок урахування та підвищення калорійності. І це буде значно вигідніше, ніж сплачувати за гарячу воду окремо.

Споживачі, які використовують газ для приготування їжі, підігріву води та для опалення.
Це найскладніша категорія споживачів, яка проживає в індивідуальних будинках. Тому тут потрібен цілий ряд заходів, а саме :
скорочення енерговитрат будинку в цілому ( заміна вікон, дверей, утеплення стін, заміна котельного газового обладнання на сучасне і найбільш енергоефективне, встановлення регуляторів на батареї у кожній кімнаті ).

Наприклад, сьогодні будинок (зроблено все необхідне, аби значно скоротити енерговитрати) загальною площею до 120 м2 споживає близько 1,1 тис.м 3 на рік, сплачує 1,1*1100 = 1210 грн на рік, що в середньому на місяць становить 100 грн. За новою ціною рахунок становитиме 1,1*7000 = 7700 грн на рік і 640 грн на місяць. Що дорівнює сьогодні оплаті і за газ, і за опалення двохкімнатної квартири в місті значно меншої площі.

Висновок. Для такої категорії потрібен енергоаудит будинку і енергетичний паспорт, де будуть вказані всі рекомендації щодо скорочення енерговитрат.

Всі споживачі, сума оплат яких за спожиту енергію становитиме більше 15% від сукупного місячного доходу повинні відноситись до вразливих категорій споживачів і повинні отримувати пряму адресну допомогу від держави. А для цього, знову ж таки, вкрай необхідні реформи.

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі