Марія Яковлєва
гендиректор ТОВ "Укрнафтагазенерго", член громадської організації "Союз учасників лібералізації газового ринку" та колегії Держагентства з енергозбереження та енергоефективності
13.11.2014

За чужий рахунок

Уряд, який має показувати приклад дотримування закону, першим його порушує. Йдеться про НЕЗАКОННУ постанову Кабміну № 569. Згідно з цією постановою, дев'яносто найбільших підприємств України позбавили права вибору. Їх зобов'язали вже з 1 грудня цього року купувати газ тільки у державного монополіста - НАК "Нафтогаз України".

Це – порушення Основного закону країни. Адже постанова не відповідає статті 92 Конституції України.

Також вона грубо порушує ряд інших Законів та Протокол про приєднання України до Європейського Енергетичного Співтовариства. Зокрема, Законом "Про засади функціонування ринку природного газу" передбачено, що підприємства мають право на вільний вибір та купівлю газу в будь-якого постачальника природного газу.

І таких прикладів порушення законодавства - десятки.

Питання: чому уряд йде на це, заплющуючи очі? Як на мене, логіка дуже проста. Замість того, аби реформувати "Нафтогаз" (чорну діру в бюджеті України), намагаються хоча би частково покрити дефіцит монополіста за чужий рахунок. Цього разу під прицілом – промпідприємства.

У зв'язку з існуючою загрозою порушення прав споживачів та постачальників природного газу наша громадська організація "Союз учасників лібералізації газового ринку" вже звернулася до Президента. Він, як гарант Конституції, зобов"язаний відреагувати.

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі