IgorLubkivskij
...публіцист, аналітик...або просто мандруючий по життю філософ
15.09.2011
1

Церкви і храми УкраЇни

З недавніх пір з'явилося в мене нове захоплення – колекціонувати власноруч зроблені фотографії церков і храмів. Тим більше, що Тернопільщина ними більш як багата, а робота й стиль життя дозволяє мені багато подорожувати. А що найцікавіше – так це те, що у нас можна побачити святині практично всіх конфесій і церков.

Не знаю, чи варто нагадувати, що славнозвісна Почаївська Лавра – одна з 5-ти Лавр церкви Московського патріархату теж розташована у нас? А була ж колись греко-католицькою, до 1839 року. І це при умові, що Волинь (на території якої і розташований Почаїв) у склад царської імперії потрапила ще у 1795 році.

Тобто навіть за царя вона ще більше 40-ка років була греко-католицькою, а не московською святинею. А потім її тихенько „приватизували". А що народ тоді сприймав греко-католицьку церкву як фактично польську – то ніхто особливо й не обурювався – українською по духу церквою вона стала набагато пізніше – вже за Андрея Шептицького.

От тепер там і правлять російські попи. Але інша, аналогічна за змістом святиня, теж відмічена дотиком Матері Божої – храм у Зарваниці, став новітнім величним духовним центром вже в наші часи, хоча навіть за комуністів попри всі заборони на паломництво туди ходили віруючі.

Є на Тернопільщині й такі унікальні церкви, що виникли на місці колишніх язичеських капищ, як-от печерний храм у Монастирку,

А недавно з'явилися вже й новітні язичники, що обжилися в селі Раштівці Густинського району. Не знаю, з чого вони взяли, що їхній ідол має бути дерев'яним, адже знайдений недалеко від того місця ідол Збручанський був кам'яним.

Але найбагатшою і справді величною є „колекція" католицьких храмів. Ось як наприклад виглядає костел у Збаражі:

А це – реставрований костел у Микулинцях Теребовлянського району:

Тут ми бачимо костели в Струсові (теж Теребовлянщина) і Озерянах (Борщівський район).

Унікальними видаються іноді й деякі новозбудовані споруди, як-от церкви в Чорткові чи Тернополі.

Або оця капличка у Львові, що перед самим залізничним вокзалом:

Але найбільше недавно вразила мене ще недобудована греко-католицька церква в Трускавці – унікальний дизайн куполів, гляньте самі! Так зразу повіяло чимось давньоруським!!!

Ну і звичайно ж не можна забути й нашу столицю – Київ. Найдавніша наша святиня – Софія Київська і не так давно відбудований Михайлівський собор.

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі