Київська афера 2012 року – обіцяли мільярди, а дали...?

На своєму останньому засіданні Кабінет Міністрів розділив гроші, які передбачені державним бюджетом України на виконання Києвом столичних функцій. Розділив дуже своєрідно, бо спочатку передбачалося виділити на це 6,3 млрд. гривень, потім 4,6 млрд. гривень, останній варіант трошки більше за 1 млрд. гривень.

Це при тому, що на сесії Верховної Ради розглядалася цифра 4,5 млрд. гривень. В першому читанні ніхто не пропонував зменшити її на друге читання, тим не менше, в другому читанні вона пішла в розмірі 1 млрд., і так, власне кажучи, поступає зараз Кабмін, ділячи ці гроші.

При цьому цинізм і нахабство Кабінету Міністрів Азарова не знає меж, оскільки до рядка субвенцій на виконання столичних функцій дописали, в тому числі, будівництво метрополітену до житлового масиву Троєщина, хоча Кабінет Міністрів, Партія Регіонів і міська адміністрація зовсім не збираються щось будувати на Троєщину. Тим не менше, назву поміняли з тим, щоб перед виборами трошки обдурити виборців, пообіцявши їм в майбутньому метро, котре троєщинцям обіцяють вже 20 років.

Насправді, на ці цілі, в першому проекті бюджету не було передбачено жодної копійки, а в остаточному варіанті з'явилося аж 5 мільйонів гривень. Для прикладу, що таке 5 мільйонів в цьому бюджеті? На будівництв дитячого садка на Позняках теж передбачено 5 мільйонів і його тільки почнуть будувати і ще не закінчать.

На реконструкцію сумнозвісного будинку, який міська адміністрація хотіла знести, а зараз хоче влаштувати в ньому Музей Києва (на розі Хмельницького і Пушкінської) передбачено 15 мільйонів гривень. На ремонт квартир в одному з будинків Києва передбачено теж 5 мільйонів гривень (Кабмін вирішив ощасливити один з 10 000 будинків міста). Тобто, за ці гроші не можна побудувати не лише метро на Троєщину, але й поставити довші паркани в Києві, щоб виділити територію, на якій все це буде будуватися.

По проекту, метро на Троєщину, від станції "Райдужна" до "Глибочицької" (ділянка на правому березі, без якої будувати на лівому немає жодного сенсу) коштує майже 8 млрд. гривень, тоді як передбачається 5 мільйонів (без вартості будівництва моста).

Ще на 2 мільйони гривень розщедрилася київська влада. Разом вийшло 7 або в тисячу разів менше, ніж треба. Навіть, якщо все це поділити на 10 років, на цей рік отримаємо суму в 10 разів меншу, ніж потрібно, щоб пропорційно виконати роботи за 10 років.

Більше того, щоб збудувати цю лінію, потрібен мостовий перехід в сторону Троєщини. На нього передбачено всього 100 млн. гривень. Це при тому, що 130 мільйонів гривень передбачає розв'язка на Столичному шоссе, по якому влада їздить додому в Конча-Заспу. А на метро, відсутність якого стримує мільйон громадян на Лівому березі і не дає потрапити на роботу, а потім ввечері вчасно повернутися додому передбачено всього 100 мільйонів і не зрозуміло, коли це будівництво закінчиться. Якщо навіть воно закінчиться, на метро не передбачено жодної копійки, бо ці 5 мільйонів є просто знущанням.

Більше того, розпочати роботи на правому березі можливо, лише почавши роботи на Подільсько-Вигурівській лінії і вивільнивши підземний щит з Червоноармійсько-Куренівської лінії, який зараз знаходиться між станціями метро "Виставковий центр" (яку недавно відкрили) і станцією "Іподром" (яка будується). Для завершення цієї лінії треба буде зробити ще одну станцію "Теремки".

На цю лінію треба 1,8 млрд. гривень. Замість цього Кабінет Міністрів запланував на цей рік 450 мільйонів, а остаточно виділив 114. З них 73 – старі борги за минулий рік, а на 41 мільйон, замість 1, 8 млрд. гривень метробудівці мають побудувати дві станції метро і три кілометри підземних тунелів.

Відтак, можна говорити про те, що киянам вішають "локшину на вуха" і розвертається величезна авантюра, коли не лише не збудують метро, а й Київ залізе у величезні борги. Це приклад, як господарює нова команда Януковича-Азарова, як вони брешуть людям в очі про станцію на Троєщину, на котру виділили "30 срібняків".

І останнє. Перед тим, як дати 1 млрд, з Києва забрали 7,5 млрд. гривень, котрі вилучили з бюджету міста, внісши зміни до Бюджетного кодексу. Всі інші регіони отримують 100% податку на доходи фізичних осіб. Будь-яка область завжди отримувала 100%.

Нова влада, провівши свої "реформи", вилучила, починаючи з 2011 року, на підставі "реформування бюджетного кодексу" рівно половину з 15 млрд. грошей з податку на фізичних осіб, які збираються в Києві. Кияни стали більш дискриміновані, ніж будь-які мешканці регіонів України, що є порушенням Конституцію. Їх забрали з київського і передали до державного бюджету. Киянам кинули назад "як кістку" 1 млрд. з тої суми. А 6,5 млрд. забрали собі.

Таким чином, ще не відомо чи долетить ця "кістка" до киян, оскільки це початок, і не факт, що дадуть те, що пообіцяли. Тому кияни мають протестувати проти того, що зробила Партія Регіонів на чолі з Януковичем і Азаровим в Києві, коли забрала владу у громадян, поставивши так звану "міську адміністрацію", котра напряму підпорядковується Президенту і Прем'єру.

Дивно шо кияни, зокрема, переважна більшість міських депутатів і адміністрація Києва не протестують. Але поведінка Президента і Прем'єра здається ще дивною, особливо в ситуації, коли вони мають купу державних проблем, замість котрих асфальтують проїзди, прибирають сніг, закуповують снігозбиральну техніку, ремонтують каналізації тощо, що в світі вже 200 років не робиться державою. А в цивілізованих країнах це ніколи не робилося, принаймні, з часів отримання містами Магдебурзького права, оскільки було функцією місцевого самоврядування. Але завжди фінансово забезпечувалося.

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі