Уряд далекий від реальної ситуації в метробудівній галузі

На останньому засіданні Кабміну виникло питання про розвиток метрополітену в Україні. Відтак, прийняли концепцію, відповідно до якої було доручено розробити програму розвитку метро і це при тому, що існує діюча програма 2006-2010, розрахована до 2020 року.  Відзначу, що обсяг пропонованого бюджетного фінансування програми на перший погляд вражає – близько 62 млрд. грн. При цьому обласним адміністраціям Донецька, Харкова, Дніпропетровська, а також КМДА було запропоновано надати матеріали до цієї програми. Програма має бути.  Проте, уряд далекий від реальної ситуації в метробудівній галузі, зокрема, від реальної спроможності освоїти таку суму.

На цей рік на витрати метрополітену, зокрема на будівництво нових станцій в Києві з міського бюджету заплановано порядку 10 млн грв., а з державного близько 450 млн. гривень. Цифри явно нереальні, відтак виникає закономірне питання, навіщо уряд разом з місцевими адміністраціями займається окозамилюванням? Відповідь проста – на носі вибори 2012 року: до ВР і київські.

Таким чином,  діюча влада обіцяє, а не будує. Попередні здачі станцій відбувалися у 2088 та 2010-11 роках, але це, в основному за рахунок заділу ще 2005-2006 років. Основні роботи над лініями, котрі мають здавати в наступному році, це роботи по укладанню тунелів в складних грунтах. Вони ж найдорожчі. Саме на них кошти не закладені. Приміром, щоб у 2012 році закінчити дві станції: Теремки та Іподром необхідно освоїти 1,5 млрд. гривень, а виділено лише 450 млн. гривень.

Для того, щоб розпочати будівництво на Троєщину в 2012 році потрібно біля 8 млрд. гривень, при тому, що заплановано всього 7 млн. а зараз взагалі почали говорити про те, що будівництво почнеться в 2013 році. Тим часом, гроші тратять на будівництво швидкісного трамваю. Свого часу, в 1994 році, "троєщинців" вже так обдурили.

Варто сказати, що "швидкісний трамвай" це нещастя Троєщини – коштував дорого, а користується мало хто. Ходить не зрозуміло куди, а там, де він треба, його нема. Зараз цей маршрут планують продовжити до станції міської електрички, що теж абсолютно безглуздо.

Чому київська влада не розуміє подібних речей? Тому, що відсторонена від фінансування метрополітену, котре йде через державний бюджет. Їм хотілося б зробити щось власним ресурсом, от вони і починають планувати "швидкісний трамвай".

Таких помилок багато і їх, на жаль, не врахують в новій концепції розвитку метрополітену як в Україні, так і в Києві.

Зараз заплановано 62 млрд. на 4 міста. А спитати, скільки вона планує на 1 столицю до 2020 року – ніхто не скаже. Ніхто не знає, скільки грошей буде витрачено на будівництво метрополітену в 2012 році. Якщо стільки, як закладено в бюджеті – метро не побудують, жодної нової станції. Якщо стільки, як у кошторисі – виникає питання, де візьмуть додатковий мільярд. Це в столиці! Можна уявити, що відбувається в регіонах...

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі