пʼятниця, 28 квітня 2017 14:56

Пам'ятник УПА демонтували законно - Мінкульт Польщі

Пам'ятник УПА демонтували законно - Мінкульт Польщі
Націоналісти з владою знесли український пам'ятник у Польщі \ фото: Portalprzemyski.pl

Демонтаж пам'ятника воїнам УПА в селі Грушовичі 26 квітня відбувався законно.

Про це заявили в Міністерстві культури і національної спадщини Польщі, інформує "Польське радіо".

Пам'ятник звели з порушенням чинного в Польщі законодавства, без отримання відповідних дозволів місцевої влади. Проти пам'ятника воїнам УПА виступала Рада охорони пам'яті боротьби і мучеництва.

"Українській стороні - Державної міжвідомчої комісії у справах увічнення пам'яті жертв війни та політичних репресій при Кабінеті міністрів України - неодноразово направляли листи про заходи з метою врегулювання правового статусу згаданого пам'ятника, який був одним із багатьох подібних незаконно встановлених на території Польщі пам'ятників прославлення членів УПА", - уточнили в Мінкульті.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Нам начебто сказали: українцям місце у стійлі" – голова ОУН

У відомстві наголосили, що кожен убитий або загиблий у результаті воєн і політичних репресій на території Польщі, має право на гідне увічнення і спокій.

"Міністерство відкрите до діалогу з українською стороною в питаннях увічнення і організації гідного поховання населення української національності, могили якого розташовані на території Польщі, за умови, що рішення суперечливих питань відбудеться в дусі взаєморозуміння і діалогу відповідно до чинного в Польщі законодавства і до положення угоди між урядами Польщі та України про охорону місць пам'яті і відпочинку жертв війни та політичних репресій, підписаного у Варшаві 21 березня 1994 року", - додали в Мінкульті.

Інститут національної пам'яті призупинив процес легалізації польських меморіальних об'єктів в Україні. Відсутність належної реакції польської влади на системне знищення українських місць пам'яті в Польщі змушує нас призупинити процес легалізації польських меморіальних об'єктів на території України.

Зараз ви читаєте новину «Пам'ятник УПА демонтували законно - Мінкульт Польщі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути