неділя, 28 липня 2013 09:37
Володимир Бондаренко
Володимир Бондаренко
Керівник Інституту політичних та соціологічних досліджень ім. Т.Г. Шевченка

Звідки береться щаслива українська молодь?

Молодь в Україні в цілому задоволена своїм життям і відчуває себе щасливою. Про це свідчать результати обстеження домогосподарств, проведеного Держкомстатом спільно з Українським центром соціальних реформ та Інститутом демографії протягом минулого року. За словами соціолога Елли Лібанової, сімейним життям, навчанням, станом здоров'я, місцем проживання, ставленням оточуючих задоволені близько 90% опитаних молодих людей віком ві 15 до 25 років. Головні ж нарікання молоді викликає рівень доходів.

У цьому повідомленні підтвердилася справедливість відомого вислову, що є брехня, відверта брехня і статистика. Такі соціологічні дані об'єктивними назвати не можна. У країні — шостий рік системної кризи. Вона триває більше за Велику депресію в Америці, яка минула за 37 місяців. Українці часто відмовляють собі в найнеобхіднішому — харчуванні, взутті, одязі. Щороку населення країни зменшується на півмільйона осіб. Усе більше людей від'їжджає в пошуках кращого життя за кордон. Серед них найбільше молодих, які не можуть знайти гідної роботи у себе на Батьківщині. Найбільш депресивні регіони — на Сході, де розвал індустрії породив безробіття, поширення інфекційних хвороб, алкоголізму і наркоманії, погіршення криміногенної ситуації, високу смертність. Говорити, що молодь у таких умовах почувається щасливою, - просто лукавити.

У всьому світі для визначення якості життя використовується такий показник як індекс щастя. Він відображає реальний добробут людей та стан навколишнього середовища. Грунтується на загальних принципах, що більшість людей хочуть прожити довге і повноцінне життя, а країни прагнуть зробити все можливе для досягнення максимального добробуту своїх громадян, розумно використовуючи наявні ресурси, не завдаючи шкоди довкіллю. У 2009 році Україна за цим індексом посіла 95 місце серед 143 країн. За нинішньої влади такого дослідження не проводили. Але за статистикою маємо рівень доходів у 2 тисячі гривень на людину щомісяця — один з найнижчих показників у Європі.

Сьогодні українська молодь здебільшого інфантильна, мало цікавиться політикою, ігнорує вибори та громадську діяльність. Нею маніпулюють, намагаються масово долучити до пива й алкоголю. Бандити у погонах на зразок врадіївських насильників всіляко знущаються над молодими людьми. У них нема грошей ні на подорожі в інші країни, ні на повноцінний відпочинок чи оздоровлення, ні на власне житло. При цьому міста і села завалені сміттям. У районних містечках його вивозять раз на місяць.

У країні, де молодь гвалтують і вбивають, позбавляють гідної зарплати, вимагають хабарі на кожному кроці, вона не може почуватися щасливою. Це просто намагання видати бажане за дійсне. Ми проводили подібні оспитування і мали зовсім інші результати. Нині майже 70 відсотків українців вважають, що країна рухається в неправильному напрямку. То звідки тут буде щаслива молодь?

Зараз ви читаєте новину «Звідки береться щаслива українська молодь?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

28

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути