Ексклюзиви
пʼятниця, 28 листопада 2014 14:18
Володимир Бондаренко
Володимир Бондаренко
Керівник Інституту політичних та соціологічних досліджень ім. Т.Г. Шевченка

Дільничних інспекторів треба перетворити на шерифів

Перетворення української міліції на сучасну поліцію вже давно перезріло. Адже практично за всіх президентів режими прагнули стати авторитарними. Для цього знекровлювали армію і посилювали міліцію. Тепер можновладці потрапили у яму, яку собі ж вирили. Військо не може забезпечити обороноздатності країни, а в системі МВС спостергігається повне виродження. Міліціонери "керують" тітушками, на всіх рівнях є перевертні в погонах, що стають навідниками для бандитів, "кришують" організовану злочинність, наркобізнес, проституцію тощо.

За останнього міністра Віталія Захарченка до МВС перетягували співробітників податкової на посади заступників. Аби мати дані про статки бізнесменів і займатися рекетом. На території, що нині під контролем ДНР І ЛНР, створювали заводи, які випускали підроблену брендовану алкогольну продукцію. Курирували торгівлю зброєю, що кінець-кінцем виплеснулося в шквал сепаратизму. Міліція перетворилася на озброєний загін Партії регіонів, засіб розправи над політичними опонентами.

Як реформувати міліцію? Насамперед, змінити назву — на поліцію. Адже як човен назвеш, так він і попливе. По-друге, дільничних інспекторів перетворити на шерифів, яких обиратимуть самі громадяни. Їх треба забезпечити матеріально. Відтак вони мають нести повну відповідальність за правопорядок на підконтрольній території, а не слугувати вірними виконавцями волі свого начальства чи ланцюжком по передачі грошей вгору.

Звичайно, потрібно ввести дієві антикорупційні заходи. Не секрет, що в останні роки посади міліцейських начальників продавалися. Таку практику слід припинити і унеможливити. Важливо провести широку люстрацію кадрів. Необхідно, щоб до керівництва органами поліції прийшли патріоти, які ризикували своїм життям у зоні АТО. Вони можуть пройти навчання чи стажування за кордоном, щоб працювати за західними зразками. До штатів відділків і управлінь слід набрати молодих і одержимих ідеєю розвитку України людей. Адже ідеологія грає визначну роль. Тих, у кого корупція в крові, уже не переробиш. Від них треба позбавлятися. А також позбавити нову поліцію невластивих функцій, зокрема, ролі політичного розшуку.

Громадські ради при органах внутрішніх справ мають стати дієвим інструментом суспільного контролю, а не ширмою для прикриття таких ганебних явищ, як катування, "навішування" термінів невинним, вимагання відкупів тощо. Ми ще не доросли до часу, коли армією може керувати жінка, як у скандинавських країнах, а поліцією нефахівець. Але до громадського контролю наше суспільство дозріло. Це дозволить разом з міжнародною спільнотою домогтися прозорості в роботі органів внутрішніх справ і викорінення корупції в лавах силовиків.

Зараз ви читаєте новину «Дільничних інспекторів треба перетворити на шерифів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути