середа, 14 серпня 2013 17:41
Володимир Бондаренко
Володимир Бондаренко
Керівник Інституту політичних та соціологічних досліджень ім. Т.Г. Шевченка

Янукович має приструнити комуністів з референдумом

Ініційований Компартією референдум щодо вступу України до Митного союзу або ЄС може стати запасним парашутом для президента Віктора Януковича тільки в разі, якщо не відбудеться підписання угоди асоціацію України з Євросоюзом. Тоді глава держави дасть відмашку на його проведення і буде посилатися на волевиявлення народу як головного суверена влади, аби піти від відповідальності за провал курсу європейського напряму.

Для комуністів така ініціатива є втіленням їх багаторічної політики на зближення України з Росією. Фракція КПУ — єдина проросійська фракція в українському парламенті. Проросійську позицію комуністи демонструють постійно, завдяки їй і проходять до Верховної Ради. А потім намагаються найвигідніше продати свої голоси за потрібні закони. Вступають у пропрезидентську більшість, ідуть на тимчасові коаліції, об'єднуються то з одними, то з іншими.

Нинішній референдум — це теж великий комерційний проект Компартії. Під нього може підкинути грошей і Кремль. Але навряд чи він матиме успіх. В Україні вже були референдуми, однак повністю втілений результат народного волевиявлення лише раз — при проголошенні незалежності. Президент Леонід Кучма зміг провести свій референдум у 2000 році. Більшість виборців підтримали питання, внесені в бюлетені — про обмеження депутатської недоторканності, зменшення кількості народних депутатів, введення двопалатного парламенту та додаткові підстави для дострокового припинення повноважень Верховної Ради. Однак парламент так і не проголосував за їх імплементацію. Була ще спроба референдуму, ініційована СДПУ (о) Віктора Медведчука 2006 року по НАТО і ЄЕП. Але далі збору підписів справа не пішла — тодішня "помаранчева" влада не могла допустити такого плебісциту.

Тож нині комуністи можуть і не зібрати потрібної кількості голосів за проведення референдуму — 4 млн. Адже прямої підтримки їх ініціативі з боку влади, тобто адмінресурсу, не буде. А згідно опитувань, більшість українців таки бажають зближення з Європою. Якщо до Вільнюського саміту Україна і Європа рухатимуться без конфліктів і підводних течій, то влада не дасть дозволу для його проведення. Центрвиборчком може знайти у підписних аркушах підроблені підписи або якість помилки. Оскільки команда Януковича серйозно налаштована на підписання угоди з Брюсселем, то комуністи з даною ініціативою виступають в ролі п'ятої колони, підривають політику правлячої партії. У цих умовах українська влада має їх приструнити, аби показати Європі серйозність своїх намірів.

Зараз ви читаєте новину «Янукович має приструнити комуністів з референдумом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

23

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути