понеділок, 18 березня 2013 06:45

За дозвіл на вирубку лісу пропонували квартиру

Автор: фото: Анна БОВА
  Олена Яворська: ”Завжди проблемою номер один в області були пестициди”
Олена Яворська: ”Завжди проблемою номер один в області були пестициди”

Начальника обласного управління охорони навколишнього природного середовища Олену Яворську, 56 років, поновили на посаді. Вона чотири роки судилася з Міністерством екології. Яворська очолювала управління 10 років. 2007-го, з приходом нового міністра, їй пропонували звільнитися. Вона не погодилася. Тоді Міністерство видало наказ на її звільнення без погодження з обласною адміністрацією. Також без узгодження призначили 28-річного Дмитра Бабича, потім 54-річного Олександра Кравченка.

Суд зобов'язав міністерство екології виплатити вам зарплатню за чотири з половиною роки. Це правда? Про яку суму йдеться?

— Правда. Але я не впевнена, що мені повернуть гроші. Навіть не знаю, чи поновлюся на посаді. Управління зараз ліквідовують, у травні такої служби вже не буде. Головне для мене було довести, що я права, — розповідає Олена Яворська.

Що станеться, якщо управління екології зникне?

— Це така ж реформа, як і в медицині чи в освіті. Насправді нічого страшного не відбувається. Як службу екологію вже давно ніхто не сприймає. Фактично працівники управління перетворилися на прибиральників. Майже в кожному селі від попередніх господарств є склад з непридатними пестицидами. І всі впевнені, що прибирати їх має управління екології. А тепер за екологічну ситуацію будуть відповідати районні та обласні керівники, й вони мають організувати вивезення та утилізацію отруйних речовин.

Жителі села Оляниця Тростянецького району неодноразово влаштовували екологічні пікети проти будівництва фабрики "Наша ряба". Скаржилися, що на поля почали звозити дохлих курей, послід та інші відходи. Як вирішити це питання?

— Сам курячий послід є цінним органічним добривом. А дохлих курей, курчат, яєць, з яких не вилупилися курчата, там бути не повинно. Такі відходи слід вивозити на ветсанзаводи. Такий якраз є у селі Василівка Тульчинського району. Люди самі повинні бути зацікавлені, щоб таких відходів не було. Треба фотографувати й писати скарги в районну екологічну інспекцію та керівнику району.

Торік в області почали вивозити відходи з Джуринського отрутомогильника. Які найкритичніші екологічні проблеми в області? Як пропонуєте їх вирішити?

— Завжди проблемою номер один в області були пестициди. Той же Джуринський отрутомогильник. За кількістю відходів він єдиний такий в Україні й усій Європі. Коли ми вивеземо з усіх складів, які ще залишилися, всі хімікати — це буде серйозний крок до покращення екологічної ситуації в області. Але у нас є проблеми з іншими відходами. Ніхто не контролює вивезення трупів тварин та птахів. Досить часто люди повідомляють, що річкою Соб чи Південний Буг пливуть дохлі свині, корови. Це питання біологічної безпеки. Ми п'ємо цю воду й можемо заразитися через мертвеччину. Підприємствам простіше вивезти десь на звалища відходи, ніж завезти на той же Тульчинський ветсанзавод, бо там треба платити гроші. Ще одна проблема — медичні відходи. Бинти, ватні тампони, шприци з болячками пацієнтів кидають просто на смітники. Вирішити цю проблему можна шляхом знешкодження цих відходів. Вінницькі інженери вже розробили дві пробних установки для Вінницької лікарні №2 та центру ВІЛ/СНІД, такі ж треба ставити в усіх клініках. Також погано, що відсутні каналізації в селах та малих містечках. Якщо в населеному пункті живуть понад дві тисячі осіб — має бути каналізація. Раніше це було технічно складно, бо в селах та райцентрах не було малогабаритних очисних споруд. Сьогодні технічно ця проблема вирішена, справа тільки за управлінцями.

Які міста області найбільш забруднені?

— Ті, що є промисловими центрами —Вінниця, Ладижин та Гнівань-Сутиски.

Пропонували вам хабарі? За вирішення яких питань?

— Коли я була заступником міністра, на мене серйозно тисли представники впливового народного депутата. За вирубку кількох гектарів 70-річного соснового лісу пропонували квартиру в столиці. На місті лісу мали розмістити якесь закордонне підприємство. Я відмовилася й залишилася без квартири в Києві. У Вінниці теж хотіли 2 гектари лісу під вирубку. Мій давній знайомий прийшов в кабінет і по-дружньому попросив шматок лісу. Відмовила, то більше з людиною не говорим.

Зараз ви читаєте новину «За дозвіл на вирубку лісу пропонували квартиру». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути