четвер, 21 травня 2009 18:56

У черзі до мощів святителя Спиридона стояли по 10 годин

Автор: фото: ієрей Віталій ГРЕЧКО
  16 травня близько 10 тисяч православних прочан  пройшли шестикілометровим хресним ходом від Західного автовокзалу до Преображенського собору у Вінниці
16 травня близько 10 тисяч православних прочан пройшли шестикілометровим хресним ходом від Західного автовокзалу до Преображенського собору у Вінниці

"Тримайте дитину!" — чути в Преображенському соборі Вінниці. До центру храму шестеро дужих чоловіків ведуть 12-річну дівчинку. Вона переламується навпіл, викручує собі руки і голосно кричить.

На голову дитини священик кладе ковчег із десницею — правою рукою — святителя Спиридона. Від мощей її відводить один чоловік. Дівчинка йде, похиливши голову.

16–18 травня у Вінниці перебували мощі святителя Спиридона Триміфунтського з грецького острова Керкіра. Нетлінне тіло святителя зберігається на острові. А срібний ковчег із десницею возять світом.

Зустріти мощі Спиридона прийшли 10 тис. вінничан. Вони зробили живий коридор уздовж Хмельницького шосе. 300 священиків Вінницької області хресною ходою несуть прикрашений квітами ковчег містом. Хода розтягується на кілометр.

— Ми завжди ходимо в хресні ходи, — говорить 32-річний вінничанин Руслан Байбак. Чоловік везе коляску, в якій сидять три доньки — 7-місячна Софія, Дарина, 2 роки, та 4-річна Ольга. Старша — 5-річна Вікторія йде поруч із мамою Юлією. — Дівчатка привикші, не капризнічають. Ми причащаємо їх кожну неділю.

— Приїхали автобусом спеціально з Могилів-Подільського, — говорить Василь, тримаючи в руках босоніжки своєї дівчини Яни. — Ми перший раз. Яна не подумала про зручне взуття, то роззулася, бо ноги натерла. Моя мама теж тут.

Доступ до мощей Спиридона був відкритий цілодобово. До них приклалися понад 40 тис. людей.

— Цілодобово в Преображенському соборі читалися акафісти та молебни, — говорить настоятель собору Василь Ришко. — Удень черга стояла аж за МакДональдз (600 м. — "ГПУ"). Були люди з Хмельницької та Житомирської областей. Бо мощі побувають тільки в 10 містах України.

Люди простоювали в черзі впродовж 10 год. Багато приходило уночі.

Запускали по 20 чоловік

— Думала, що пройду години за дві, — розповідає 35-річна вінничанка Таїсія Зеленюк. — Прийшла о 10 вечора, а приложилася до мощей тільки в пів четвертої ранку. Черга рухалася на три кроки кожні 10 хвилин. У церкву запускали по 20 чоловік, щоб не було давки. На вулицю вивели динаміки, і ми слухали службу. Маршрутки ходили цілу ніч.

— Мені сказали, що Спиридону треба молитися, коли хочеш знайти житло, — каже студентка Ліна Борисюк. — Прийшла, бо вже півроку не можу зняти квартиру.

Святителя Спиридона Триміфунтського в Греції почитають, як у нас Миколу Чудотворця. На Першому Вселенському соборі він силою чудотворства захистив єдність Святої Трійці: стис у руці цеглину, з якої нагору вирвався вогонь, униз потекла вода, а в руці залишилася глина: "Ось три стихії, а цеглина одна. Так і Троїця: Бог-Отець, Бог-Син і Бог-Дух Святий у єдиному Божестві". На деяких іконах святителя Спиридона так і зображують — із цеглиною в руці. Такі образи продавали у Вінниці по 5 і 15 грн.

— Кожна людина шукає собі допомоги в тому, чого потребує, — говорить секретар Вінницької єпархії, протодиякон Владислав Демченко. — Люди стояли в черзі по 10 годин, а прикладалися до десниці всього на долю секунди. Здається, ефекту немає. Але ти стоїш у черзі в спеку і холод, без ропоту і скандалу, бажання пролізти поперед інших, молишся і просиш. Господь усе бачить і винагородить кожного за цей труд.

Мощі святителя Спиридона пробудуть в Україні до 26 травня. Із Вінниці їх повезли до Миколаєва, а звідти — до Сімферополя, Луганська та Донецька.

Зараз ви читаєте новину «У черзі до мощів святителя Спиридона стояли по 10 годин». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути