понеділок, 12 грудня 2011 00:15

Учителі примушують ходити на додаткові заняття

Автор: малюнок: Володимир Казаневський
 

— На останніх батьківських зборах учителі сказали, що для того, аби діти отримали позитивні оцінки, їх треба водити на додаткові заняття, — розповідає вінничанка 38-річна Лариса Денисенко.

— Мій син навчається у випускному класі, потрібні хороші оцінки, бо при вступі є конкурс атестатів. На зборах до мене підійшли хімічка й англічанка і прямо в лоб заявили: "В нього непогані знанія, але для високої оцінки треба знати більше, ніж вимагає шкільна програма".

Жінка домовилася зі шкільними вчителями сина з української мови, хімії, англійської та математики про репетиторські заняття.

— Кожен урок коштує 40 гривень, — каже Лариса. — Вчителі хитрують: замість індивідуальних занять проводять групові. Займаються в школі прямо після уроків. На останньому додатковому з хімії було шестеро учнів. Питаю в малого, що вони вчили. Виявилося — розв'язували домашню роботу. Цікавлюся у вчительки, де ж додаткові знання, а вона каже: "Як вас устраює "вісім", то не ходіть".

У місті Хмільник також примушують учнів ходити на додаткові заняття.

— Прямим текстом не кажуть, але знання на уроках дають ніякі. Можуть цілий урок розказувати анекдоти, а потім вчителька дасть контрольну чи самостійну і весь клас ходить на репетиторство, — розповідає хмільничанка 38-річна Олена Марущак.

У Хмільнику урок з української мови коштує 25 грн, хімію та історію викладають за 30 грн. Найдорожча англійська — 40 грн.

— У школі моя зарплата була близько тисячі гривень, на додаткових уроках заробляю вдвічі більше, — пояснює вінницький репетитор з англійської мови 34-річна Наталя Замула. — Вчителі переконують батьків, що дитина не тягне, можна показати роботи, написані на погану оцінку.

В обласному управлінні освіти кажуть, що з бюджету вчителям виділяють гроші на індивідуальні заняття.

— Це на додаткові уроки для відстаючих учнів, — пояснює заступник начальника обласного управління освіти Олена Чорна.

— До репетитора доцільно ходити учням випускних класів лише з тих предметів, що потрібні для вступу. Мода на репетиторство існує в міських школах. Сільські вчителі відповідальніше ставляться до роботи.

Запишіть урок на відео

— Учитель має працювати так, щоб більшість оцінок у класі були позитивними, тобто вище восьми балів, — каже вінницький адвокат Анатолій Юрковський. — Учні повинні брати участь в олімпіадах. Змушувати ходити на репетиторство не має права. Якщо батькам здається, що вчитель погано викладає, можна поскаржитися. Для початку радив би записати урок на відео. Батьківський комітет має написати заяву до директора, щоб звернув увагу на вчителя, його професійну діяльність. Якщо реакції не буде, слід звертатися в районне чи обласне управління освіти з вимогою провести атестацію. Після того вчитель точно працюватиме краще.

 

Зараз ви читаєте новину «Учителі примушують ходити на додаткові заняття». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути