четвер, 21 травня 2009 18:56

Поляки монтують сміттєсортувальну лінію

Автор: фото: Валерія ВІКТЮК
  На полігоні поблизу міста Бар 19 травня монтажники з Польщі Лешек Лозовіцький, Кшиштоф Мазурек і електромонтажник Сергій Колесніков перевіряють транспортну лінію для сміття
На полігоні поблизу міста Бар 19 травня монтажники з Польщі Лешек Лозовіцький, Кшиштоф Мазурек і електромонтажник Сергій Колесніков перевіряють транспортну лінію для сміття

15 травня на полігоні твердих відходів у місті Бар почали монтувати першу в області сміттєсортувальну лінію. Запустити її планують у червні. Обладнання привезли з Польщі двома вантажівками.

— Його вага 40 тонн, коштує з монтажем 2 мільйони 648 тисяч гривень, — каже начальник комбінату комунальних підприємств Бара Роман Христофор, 36 років. — Гроші виділили за сприяння Міністерства екології через обласний бюджет.

Лінію монтують працівники польської фірми "Напшуд" 47-річний Лешек Лозовіцький та Кшиштоф Мазурек, 33 роки.

— Ми об"їздили всю Європу, — говорить пан Лешек на суміші польської, української та німецької мови. — У Вінницю приїжджали три роки тому. Привезли обладнання. Але тоді не знайшлося полігона. Тому барський сміттєрозподільник — перший на Вінниччині.

По транспортеру сміттєсортувальної лінії сміття потраплятиме на сито. На ньому виокремлюватиметься дрібне сміття. Великі тверді відходи падатимуть на спеціальну ділянку. Там їх сортуватимуть у контейнери. Окремо — пластикові пляшки, скло та папір. Лінію обслуговуватиме 10 осіб.

Барський комунгосп домовився зі сміттєпереробними підприємствами Житомирської області.

— Вони передадуть нам спеціальний прес. Будемо пластикову пляшку пресувати у тюки, — продовжує Роман Христофор. — Відвозитимемо до Житомира. А вони ці тюки дрібнять і відправляють до Китаю. Що там із ними роблять — не знаю. Тонна пластикових пляшок коштує 1200–1700 гривень, скла — 3 тисячі гривень.

Відходи до полігона у Барі возитиме сміттєвоз "мерседес". Його подарувало швейцарське місто Біль. Працівники тамтешньої екологічної служби відпочивали у мешканки Бара Оксани Бас, яка займається зеленим туризмом.

— Навели контакти і тепер співпрацюємо. Їхня делегація відновлює та очищує нашу річку Рів, — зазначає Христофор. — Подарований сміттєвоз може загрузити за раз 22 куби відходів. Вистачить на весь Бар. Ще й зекономити на пальному. Нині у нас працюють три машини по 6 кубів. Кожна щодня спалює по 20 літрів солярки. "Мерседесу" потрібно 40 літрів.

Зараз ви читаєте новину «Поляки монтують сміттєсортувальну лінію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути