понеділок, 17 жовтня 2011 05:45

"На антикваріаті машину купив і хату построїв"

Автор: фото: Тетяна САРАХАН
  7 жовтня чорний археолог Андрій на полі у Калинівському районі знайшов срібну монету, якій 1800 років. Продасть її за 80 доларів
7 жовтня чорний археолог Андрій на полі у Калинівському районі знайшов срібну монету, якій 1800 років. Продасть її за 80 доларів

Минулої п'ятниці по обіді з "чорним археологом" 40-річним Андрієм їдемо на переоране поле в Калинівському районі. Каже, що зараз, обробляючи землю, сільгосптехніка викидає на поверхню старожитності.

— Он на горбі черняхівське поселення. Там найшли побитий горщик, а біля нього купу римських монет, — показує Андрій. — Одна може стояти 1,5 тисячі гривень, інша — 10 гривень. На монетах заробив собі на машину і хату построїв. Часто їздю на ярмарки в Київ. Там Ющенко і йому подібні часто встрічаються. Купляють для колекцій.

Зупиняємося під річкою. На полі спалена стерня.

— Тут обов'язково щось найдемо. Люди всігда строїлися біля води, — дістає з багажника лопату та металошукач "Гарет 250" у чохлі. Купив за 2,5 тис. грн.

— Пристрій нічим не відрізняється від професійного за 8 тисяч. Спочатку брав в оренду в знайомого. Зараз металошукачі здають напрокат у магазині, що в готелі "Південний Буг", за 100 гривень на день.

Андрій колекціонує старовинні речі з 10 років. Тоді брат подарував йому срібну монету із зображенням Миколи ІІ. 2006-го купив через інтернет старовинну карту. По ній шукає древні поселення.

— Знайшов угорську золоту монету з отвором, як дукач ХVI століття. Наші жінки колись носили, наче підвіску. Подарував дружині, одягає на свята. На люди не бере, щоб не впізнали. Такий дукат коштує від 350 доларів. Через кризу ціни впали на 50 відсотків. Срібна монета із зображенням Катерини ІІ три роки тому коштувала 800 доларів, а зараз 400–500.

Знайдені монети продає через інтернет.

— На Вінниччині такі, як я, знайшли скіфський наконечник стріли. Давали за нього 20 доларів. У наших колекціях є бронзові сокири та ножі черняхівської культури, золоті та бронзові персні, каблучки, підвіски, — перераховує. — Їх продають через інтернет, бо держава дає тільки 25 відсотків від вартості знахідки.

Через 45 хв. блукань металошукач починає пищати. Андрій викопує дві мідні монети із зображенням польського короля Яна Казимира та срібний шостак. Ще за чверть години — срібний динарій, якому 1800 років, із зображенням Антоніна Пія.

— Тут було середньовічне поселення. Кожна монета коштує десь 80 доларів, — говорить Андрій.

Яму загортає. Каже, місцеві сваряться, бо корови ноги калічать.

Завідувач сектора охорони культурної спадщини Вінницької облдержадміністрації Михайло Потупчик, 44 роки, говорить, що в кожному районі є від 20 до 40 чорних археологів.

Зараз ви читаєте новину «"На антикваріаті машину купив і хату построїв"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути