понеділок, 11 лютого 2013 07:00

"Хочемо привчити вінничан сортувати сміття, не виходячи з дому"

Автор: фото: Тетяна САРАХАН
  Володимир Воловодюк: ”Ми єдині приймаємо не тільки скло, макулатуру чи пластик, а й усіляке ганчір’я”
Володимир Воловодюк: ”Ми єдині приймаємо не тільки скло, макулатуру чи пластик, а й усіляке ганчір’я”

На Вінниччині близько 70 звалищ. Лише третина — легалізовані. У Гайсині п'ять років тому створили сортувальну станцію. Щоб зменшити кількість відходів, такі станції мають бути в кожному районі.

— Аби вирішити проблему зі сміттям, треба його сортувати, — каже директор вінницького підприємства "Подільська Січ" 45-річний Володимир Воловодюк. — Ціни за вивіз непотребу в жеках завищені. Ніхто ж із нас не знає, скільки ми утворюємо сміття. Можливо, з людини треба збирати вдвічі менше, ніж зараз. Якось запропонували місцевій владі встановити сортувальні контейнери біля будинків вінничан. Чиновники вдають, що їм це не потрібно.

У Швейцарії чи інших країнах Європи полігонів для сміття немає. Там усю вторсировину розділяють і переробляють. Як удалося цього досягти?

— Там сувора система штрафів за порушення вивезення сміття. Тому людям треба більше роз'яснювати, що це важливо. Нам потрібно навчити населення сортувати відходи. Почнемо зі школярів. Підемо по школах і розкажемо, як це робити. Вони розкажуть своїм батькам. Навесні проведемо кілька акцій — улаштуємо суботники, приберемо береги річки Південний Буг. Розповімо, куди можна здавати скло, макулатуру чи пластик і за це отримати гроші.

Чи це правда: якщо сортувати пластик, проблема зі звалищами вирішується на 50 відсотків?

— Це так, бо пластик займає багато місця. Просимо людей, аби пляшки пресували при викиданні. Пропонуємо у кожному дворі приватного сектору поставити сортувальні контейнери. Зараз готові купувати відсортоване сміття у селах. Більшість сіл не мають централізованого вивезення сміття, викидають його у посадки, урвища. Якщо людям роз'яснити, що за відходи можна отримати гроші, — вони здаватимуть.

Скільки можна заробити на смітті?

— Ми готові прийняти від кожного необмежену кількість вторсировини й за неї заплатити. Також пропонуємо співпрацю підприємцям, у яких бізнес зі збирання сміття. Ми єдині приймаємо не тільки скло, макулатуру чи пластик, а й усіляке ганчір'я. Потім це все відправляємо на сміттєпереробні заводи України, де виробляють пластикові труби, туалетний папір чи полімерну плитку. Тому ця робота приносить не тільки прибутки, а й користь.

12

років екологічна компанія "Подільська Січ" збирає та утилізує вторсировину — від паперу до металу. Підприємство має необхідне обладнання, транспорт, техніку, виробничі приміщення й досвідчених фахівців.

80

контейнерів для пластикових пляшок, скла та паперу поставили працівники підприємства "Подільська Січ" біля вінницьких багатоповерхівок. У такий спосіб хочуть довести, що Європу та її цивілізованість можна створити у нашій країні, й починати треба з Вінниччини.

 

Зараз ви читаєте новину «"Хочемо привчити вінничан сортувати сміття, не виходячи з дому"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути