понеділок, 21 листопада 2011 05:45

Гектар землі коштуватиме п'ять тисяч гривень

20 земельних ділянок на суму 307 тис. грн продали в Гайсинському районі. Це найбільше по Вінницькій області. Менше ділянок продали в Піщанському і Мурованокуриловецькому районах. Останній аукціон відбувся 8 листопада у Вахнівській і Брицькій сільрадах Липовецького району. Загалом в області продали 586 га землі за 518 тис грн, за що стягнули орендну плату 162 тис. грн в рік. Мова йде не про продаж землі, а про прямий передачу в оренду на п'ять років з можливістю продовжити договір.

Які застосовували механізми для продажу?

— Перший аукціон в області провели 2 серпня цього року, — каже 35-річний Олександр Королюк, начальник відділу оцінки та ринку землі обласного управління земельних ресурсів. — Продавали землю в селі Приборівка Липовецького району. За 94 гектари заплатили 62 тисячі гривень при стартовій ціні 47. Щороку 37 тисяч гривень платитимуть орендної плати. На території області було 40 тисяч гектарів пустуючої землі. Три роки область не отримувала грошових надходжень, бо механізму немає. Від цього область втрачала приблизно по 8 мільйонів гривень в рік. Ми були змушені на сесії 28 грудня 2010 року прийняти тимчасовий порядок про проведення аукціонів. Вирішили, що землю сільськогосподарського призначення лише надаватимемо в оренду.

Чи можете спрогнозувати, якою буде ціна землі в області?

— Гектар землі коштуватиме близько 5 тисяч гривень. Але може бути навіть нижчою, бо попиту замало, а пропозицій багато. Але з часом ціна зросте.

Від чого залежить оцінка землі і які землі будуть найцінніші?

— Найдорожчими будуть ділянки, розташовані вздовж трас. Особливо якщо змінити їх цільове призначення, там можна будувати заправки, котеджі, готелі. Більша ціна буде і на земельні ділянки, що розташовані біля населених пунктів, особливо — міст. Якщо говорити про родючість ґрунтів, то найпривабливіші землі Ямпільського, Тиврівського району. Найменш родючі — в Літинському, Барському і Мурованокуриловецькому районах.

За законом кожна людина має право на земельну ділянку для ведення сільського господарства до 2 гектарів. Чи реально її отримати і скільки це коштує?

— Щоб отримати таку ділянку, треба звернутися в райдержадміністрацію. В заяві зазначити цільове призначення ділянки та її розмір. Заяву розглядають упродовж місяця. Якщо її погоджують, дають дозвіл на проект-відведення. Він розробляється земельною службою, архітектурою, санстанцією, управліннями екології та культури. Найдорожче — близько тисячі гривень — коштує висновок управління культури, бо вони проводять археологічні дослідження. У всіх інших служб вартість висновків від 2 до 5 тисяч гривень. Подавати заяву можна не тільки за місцем прописки, а й в інших областях. Навіть у Криму, але перевагу надають місцевим жителям.

Зараз ви читаєте новину «Гектар землі коштуватиме п'ять тисяч гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути