понеділок, 13 серпня 2012 06:30

Їдуть в Одесу, Київ, Донецьк

Цьогоріч в області 164 дитини пішли з дому. Переважно підлітки 14-17 років.

— Найчастіше причини дві — конфлікти з батьками й нещасливе кохання. Дівчатка більше схильні до втечі з дому. Дітей шукаємо негайно, навіть якщо зателефонували вночі. Дорослих — тільки через три дні, — каже 35-річний Ігор Пороховий, начальник відділення кримінальної міліції у справах дітей обласного управління Міністерства внутрішніх справ.

У травні міліціонер Ігор Вєтров знайшов 16-річну Оксану Бойко із села Красносілка Бершадського району через соцмережу "Вконтакте". Вона втекла з подругою до Одеси. Де передусім треба шукати зниклого?

— Спочатку виясняємо, де підлітка бачили востаннє. Складаємо список друзів та знайомих. Добре, якщо знаходимо щоденник. Більшість планують утечу заздалегідь, відкладають кишенькові гроші. Майже всіх вдається знайти в той самий день. У перші кілька годин допомагають собаки. Якщо протягом доби дитини не находимо, порушуємо кримінальну справу за статтею "Вбивство". Шукаємо через інтернет. У червні втікачку з Шаргорода знайшли у Вінниці на набережній біля фонтана "Рошен". Проблемно, що не завжди у батьків є свіжа фотографія. На сьогодні знайшли всіх, крім 12-річної Валентини Кушнір із села Гриненки Немирівського району. 21 липня 2010-го дівчинка пішла в магазин по сік і зникла. Її шукали безперервно місяць. Залучили понад сотню правоохоронців та громаду. Обійшли всі посадки, ліс, викачували криниці, спускали воду в трьох ставках.

Куди тікають діти?

— Найчастіше в Одесу, Київ та Донецьк. Тому що це траси, якими їздять далекобійники. А більшість підлітків не мають грошей, подорожують автостопом. Водіям вигадують, ніби відстали від екскурсії чи лагєря й добираються додому. Був один 12-річний хлопець із Немирівського району, що втік до дядька в Одесу на велосипеді. Минулого тижня 17-річна з Мурованокуриловецького району покинула вдома семимісячну дитину й втекла. Матері написала СМС, що не може вернутися, бо вкрали гроші. Ми вичислили по есемесці місце перебування — Кривий Ріг. Знайшли її в одному кафе. Вона там улаштувалася на роботу офіціанткою.

Як поводитися батькам, коли дитину знайшли?

— У жодному разі не лупцювати. Половина знайдених нами не каються, а дивляться спідлоба. Краще повести таку дитину до психолога. Батьки мають чітко вияснити, чому їхнє чадо так зробило. Ставити хрест на ньому не варто. Тут 50 на 50: може вирости гарна людина чи злочинець.

Чи бували хибні виклики?

— На моїй практиці таке було раз. Сімейка алкоголіків три дні була в запої. Потім прийшли до тями й давай шукати сина, 14 років. Ми приїхали, а хлопець дивиться телевізор. Каже, що вийшов із дому по хліб. Тоді не оштрафували, тільки похитали головами.

Зараз ви читаєте новину «Їдуть в Одесу, Київ, Донецьк». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути