понеділок, 26 вересня 2011 00:04

Гусінь розмножується через потепління

  Лілія Токарчук у дворі свого будинку на вулиці Карла Маркса в Іллінцях показує гілку яблуні, на якій сидить гусінь білого американського метелика
Лілія Токарчук у дворі свого будинку на вулиці Карла Маркса в Іллінцях показує гілку яблуні, на якій сидить гусінь білого американського метелика

У райцентрі Іллінці на Вінниччині — нашестя гусениці білого американського метелика. У вересні шкідники з'явилися на всіх деревах міста. Спочатку постраждали клени, тепер — плодові.

— Антоновка посохла вся, не встигла я й оком змигнути. Весною онук її так гарно обрізав. Думала, буде родити, — розповідає місцева 73-річна Лілія Токарчук. Стоїть під яблунею у своєму саду біля двоповерхового будинку на центральній вул. Карла Маркса. Пригинає рукою найнижчу гілку. По ній повзають чорні волохаті личинки. На одній гілляці їх не менше як 20. Одні завдовжки із ніготь, інші сягають розмірів сірникової коробки. Усі гілки в білому липкому павутинні.

— Гусениці з дерева на дерево переносяться вітром. За два-три дні зжирають всьо листя. Не гребують паскудити даже цвєти. Подивіться, усі морозки в павутинні, — додає сусідка, Ніна Кушнір, 54 роки. — Моя дочка на третьому етажі живе. Відкрила форточку на кухні. Приходить, а гусінь повзає по вікні, на холодільнику, по тумбочці.

Міська влада радить людям не використовувати хімічних препаратів, а знищувати шкідників власноруч.

— Від ядів можуть постраждати люди. Краще гусінь струшувати і душити ногами або спалювати. Але треба, щоб цим зайнялися всі одночасно. Інакше не буде толку. Один у себе знищить, а на другий день гусінь від сусіда переповзе. Першими в місті постраждали клени. Ми їх пообрізали, гілля спалили, — говорить мер Іллінців 56-річний Сергій Яременко.

В інспекції карантину рослин Вінницької області нашестя пояснюють глобальним потеплінням.

— Американський білий метелик в Україні вперше з'явився на Закарпатті. Через потепління переміщується в північні регіони. Зараз у Вінниці така температура, як була у Криму 8–10 років тому, — розповідає начальник інспекції, 44-річний Євген Баул. — Нашестя гусені відбувається через кожні шість-сім років. Востаннє на Вінниччині було 2001-го. Гусінь ласує тільки листям, гілля та кору не зачіпає. Тому дерева не гинуть, страждає їхній естетичний вигляд. Спочатку шкідники з'являються на кленах, потім перебираються на айву, шовковицю та плодові. Можливо, кленові кущі варто знищувати.

— Щойно помітите на дереві павутину, зробіть факел і спаліть її. Так знищите яйцекладку і личинки розвиватися не будуть. Верхні гілки, до яких важко дістати факелом, потрібно зрізати. Можна обприскувати дерева водним розчином гасу або отрутохімікатами. Але в межах населеного пункту цього робити не рекомендують. Можуть постраждати люди. За поселеннями — дозволяють. Але ні місцевий, ні обласний бюджети не виділяють на це жодної копійки.

Цієї осені нашестя гусені зафіксували в Ямпільському, Піщанському, Могилів-Подільському і Чечельницькому районах.

Зараз ви читаєте новину «Гусінь розмножується через потепління». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути